Last news in Fakti

26 Февруари, 2016 15:47 2 090 0

Научи ме на инженерни технологии

  • иец-
  • конференция

“Аз, инженерът“ показва многото лица на инженерните науки в своите работилници

Научи ме на инженерни технологии - 1

Какво е виртуализация и как се управляват виртуални машини? Как влияят околната среда и слънцето върху климатичната система на автомобилите? Къде в инудстрията се използват сензори? Това са само част от въпросите, на които ученици и студенти ще намерят отговори на 11 март. Но не сами, а с помощта на ментори от световни технологични компании, които през работни примери ще покажат, че инженерната професия има много лица и може да бъде забавна.

Работилниците са част от тазгодишната програма на младежки форум „Аз, инженерът“. Събитието ще се проведе в Интер Експо Център и има за цел да обедини и вдъхнови млади хора с интерес в сферата на инженерните науки.

Какво не трябва да пропускате? Ето няколко акцента от работилниците, чиито предизвикателства ще ви покажат как с любопитство и търпение да създавате неща, които могат да подобрят ежедневието ни.

Менторите

Какво е приложението на PSTX софтстартерите и въздушните прекъсвачи на АББ и как се използват - стенд с реле за време и стенд честотно задвижване са някои от задачите, върху които ще работят участниците от работилницата на технологичния гигант АББ. Учениците ще могат да сглобят и апартаментно табло за включване на осветление.

Водещата компания в сферата на микроелектрониката Melеxis ще покаже какво е приложението на сензорите в реални проекти и ще даде възможност на гимназистите да сглобят основни компоненти на електрическа схема, светодиод, кондензатор, резистор и компаратор.

Ако участвате в работилницата на германската компания Бер-Хелла Термоконтрол BHTC ще имате възможност да видите демонстрация на програмите Matlab, Ansys, Speos, представени чрез три работни места, оборудвани с тях и да се запознаете с работата на три различни вида сензори – ITOS, ISOS, HVAC с ECU. Освен това чрез специална капсула компанията ще покаже и влиянието на околната среда и слънцето върху климатичната система на автомобилите.

Лидерът във визуализациите и cloud технологиите VMware ще демонстрира какво е виртуализацията и как се управляват виртуални машини. А в работилницата на СофтУни ще може да участвате в интерактивното обучение чрез лабораторни упражнения за създаване и манипулация на бази данни, и да изобразявате обекти по Canvas с JavaScript.

По време на “Аз, инженрът“ Festo ще запознае аудиторията със стенд за контролиране на ъгъл на завъртане, при който чрез стъпков мотор и редуктор се задава ъгъл, измерван от мостра на 3D-сензор, както и с няколко вида сензори и цилиндри, които показват работата с датчици в автоматизацията.

Компанията в областта на преработката на полимери и производството на инструментална екипировка Arexim, ще даде възможност на всеки желаещ да изработи матрица за отливане на пластмасов детайл, да отлее детайл и да го отнесе със себе си.

3D принтери и 4D пъзели

Споделената дигитална работилница Smartfablab ще се пренесе в Интер Експо Център, където с помощта на банда от 3D принтери Ultimaker на B2N ще разберете как да построите параметрично модел на OpenSCAD и как да го 3D-принтирате.

Smart FabLab e първата лаборатория за дигитална фабрикация и прототипиране в България.

Разполага с основните технологии за цифрово производство: машина за лазерно рязане, рутер фреза и 3D принтери, които са достъпни за всички, които искат да изработят сами своите идеи и прототипи.

Ако пък искате да бъдете част от процеса на създаване на един град и да проектирате улици, железопътни линии, паркове, алеи, детски площадки и цялостна градска инфраструктура,

може да се включите в сглобяването на два 4D пъзела, които са точни копия на два града.

„Аз, инженерът“ е със свободен вход за всички желаещи, за да участвате в събитието и работилниците е необходимо да се регистрирате http://iengineer.bg/.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА