9 Март, 2016 10:25 2 199 0

Германски застраховател мисли да съди VW

  • застраховател-
  • съди-
  • vw-
  • алианц-
  • allianz-
  • volkswagen

Освен това в САЩ Министерството на правосъдието съди Volkswagen за $46 млрд. за нарушаване на американските екологични закони

Германски застраховател мисли да съди VW - 1
Снимка: АП/БТА

Водещият в Германия застраховател „Алианц“ (Allianz) обмисля да съди Volkswagen (VW) заради избухналия скандал дизелгейт и последвалото падане на акциите на автомобилния концерн, съобщава Ройтерс.

Дъщерната компания на „Алианц“ - Allianz Global Investors държи около 0,06 % от преференциални акции в VW и други 10 000 обикновени акции. Очакваните загуби за германския застраховател възлизат на € 8,6 млн.

От централата на застрахователя посочиха, че все още не са решили дали да заведат дело, но въпросът се обмислял. Източник, запознат със ситуацията, коментира за Ройтерс, че делото ще бъде заведено до месец.

Искът на „Алианц“ ще е е поредният срещу германския автомобилен производител. В родината си VW е изправен пред десетки частни дела.

Освен това в САЩ Министерството на правосъдието съди Volkswagen за $46 млрд. за нарушаване на американските екологични закони.

Повече от 500 дела са заведени срещу германския автомобилен концерн в САЩ. Компанията освен това трябва да предложи решение и за други близо 600 000 коли, засегнати от дизелгейт, посочва Ройтерс.

В средата на септември миналата година Volkswagen се оказа в центъра на вниманието на американските надзорни органи заради умишлено занижаване на вредните емисии от автомобилите си.

С проблема се захвана Агенцията за защита на околната среда на САЩ (EPA), която публично обяви, че немският автомобилен производител умишлено манипулира истинските нива на изхвърляни вредни емисии от своите автомобили, оборудвани с двулитров четирицилиндров дизел TDI от серията EA 189.

Вследствие на това VW беше принуден да изтегли в сервизите си 11 милиона автомобила по целия свят, на които да се смени софтуерът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА