Last news in Fakti

17 Март, 2016 16:11 1 186 0

БСП иска отмяна на плоския данък

  • бсп-
  • данък-
  • отмяна

2,5 млн. българи ще спечелят от въвеждането на прогресивното подоходно облагане

БСП иска отмяна на плоския данък - 1

С предложения от БСП законопроект се цели извършване на съществена данъчна реформа, като отново се премине към по-справедливото за обществото, прогресивно подоходно облагане. Такава промяна на данъците върху доходите на физическите лица ще отговори на потребностите на обществото и различните данъкоплатци ще плащат налози, в зависимост от доходите си, както изисква и Конституцията на България. Предлаганият законопроект е в пълно съответствие с основния приоритет на Националната програма за развитие: България 2020 намаляване на бедността.

По направените изчисления 2,5 млн. души у нас, или 90% от работещите българи, ще спечелят, ако прогресивното подоходно облагане бъде въведено. С него ще се разпредели по-справедливо данъчната тежест между различните социални групи, което ще доведе до намаляване на съществуващото в момента социално неравенство. При този вид облагане – лицата с по-високи доходи ще поемат по-сериозна социална отговорност и ще носят по-голяма данъчна тежест. Тя ще бъде за трудещите се с месечен доход над 1840 лв., което е приблизително две средни заплати за страната. По данни това са едва 6-8% от работещите българи. Същевременно, хората у нас с нисък и най-нисък доход в граници, близки до линията на бедност, ще бъдат освободени от данък или ще плащат минимален налог. Данъчните облекчения са основно за доходи от труд и няма да се отразят съществено на нетрудови доходи като наеми и др.

Според социалистите въвеждането на прогресивно подоходно облагане ще стимулира потреблението на стоки и услуги и ще има положителен макроикономически ефект за страната.

Предлага се елемент на семейно подоходно облагане като мярка срещу демографската катастрофа у нас

В предлаганата от левицата данъчна реформа се установява елемент на семейно подоходно облагане, като се предвижда помощ за първо, второ и трето дете. Необлагаемият минимум, установен в рамките на минимална месечна заплата, ще се завиши с 15% за първо дете и с 10% за второ и трето дете, до навършване на пълнолетие. Чрез конкретното предложение се търси подпомагане отглеждането на деца у нас и се цели въвеждането на активна мярка за преодоляване на все по-задълбочаващата се демографска катастрофа в страната ни.

По мнение на БСП предложените мерки са крайно наложителни, особено на фона на бездействието на правителството и управляващото мнозинство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА