12 Април, 2016 19:02 907 0

ЕК предлага правила за данъчна прозрачност за офшорките

  • ес-
  • флаг-
  • офшорки

Нашите икономики и общества зависят от справедливата данъчна система — принцип, който важи както за отделните лица, така и за дружествата

ЕК предлага правила за данъчна прозрачност за офшорките - 1

Европейската комисия предлага да бъдат въведени изисквания за публично отчитане за най-големите дружества, работещи в ЕС. Новите правила ще дадат възможност за по-голяма прозрачност в областта на корпоративните данъци.

Предложението се основава на работата на Комисията в областта на борбата с избягването на данъци от дружества в Европа, което според оценки води до загуби на данъчни приходи за държавите от ЕС в размер на 50-70 млрд. евро годишно.

Допълвайки други предложения за въвеждане на обмен на информация между данъчните органи, това предложение ще изисква от работещите в ЕС многонационални дружества, чиито приходи в световен мащаб надхвърлят 750 млн. евро на година, да публикуват основни данни за това къде реализират печалби и къде плащат данъци по държави.

Същите правила ще важат и за многонационалните компании от останалата част на света, които развиват стопанска дейност в Европа. Освен това дружествата ще трябва да публикуват обобщени данни за данъците, платени в ЕС.

Заместник-председателят Валдис Домбровскис, отговарящ за еврото и социалния диалог, заяви: „Борбата с избягването на данъчно облагане е основен приоритет на тази Комисия. Тясното сътрудничество между данъчните органи трябва да върви ръка за ръка с прозрачността за обществеността“.

Комисар Джонатан Хил каза: „Нашите икономики и общества зависят от справедливата данъчна система — принцип, който важи както за отделните лица, така и за дружествата. Въпреки това в днешно време някои многонационални дружества, като използват сложните данъчни режими, могат да плащат с близо една трета по-малко данъци от компаниите, които работят само в една държава. Нашето предложение за повишаване на прозрачността ще помогне дружествата да станат по-отговорни. Това ще стимулира по-лоялна конкуренция между тях независимо от размерите им“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА