Last news in Fakti

13 Април, 2016 13:14 2 116 1

Още плащаме за Бургас - Александруполис

  • петролопровод-
  • бургас-
  • александруполис-
  • петрол

Увеличава се капиталът на „Проектна компания нефтопровод Бургас - Александруполис БГ“ ЕАД

Още плащаме за Бургас - Александруполис - 1

Чрез емитиране на 880 броя нови акции на стойност 88 000 лева се увеличава капиталът на „Проектна компания нефтопровод Бургас – Александруполис БГ“ ЕАД.

Средствата за увеличаването на капитала са предвидени със Закона за държавния бюджет на Република България за 2016 г. Правителството прие и постановление за одобряване на промени по бюджета на Министерството на финансите за 2016 г. и централния бюджет за придобиване на акции от държавата във връзка с увеличаване капитала на търговското дружество.

Така „Проектна компания нефтопровод Бургас – Александруполис БГ“ ЕАД ще изпълнява своите финансови ангажименти през 2016 г. като акционер в международната компания „Транс Болкан Пайплайн Б.В.“, регистрирана в Амстердам, Холандия, която е създадена по силата на Междуправителствено споразумение за сътрудничество в строителството и експлоатацията на петролопровода Бургас – Александруполис между Руската федерация, България и Гърция, съобщават от правителствената пресслужба.

Част от средствата ще бъдат резервирани за поемане на евентуални разходи при възможна данъчна ревизия на четирите закрити юрисдикции на компанията в Холандия и трите страни по споразумението.

през ноември 2015 год. правителството вече прие разпореждане за увеличаване на капитала на "Проектна компания нефтопровод Бургас - Александруполис БГ" ЕАД чрез издаване на акции на стойност 38 000 лева. Средствата, които бяха бъдат придобити от държавата чрез Министерството на финансите, бяха необходими на компанията за разплащане през 2015 г. на задължения по сключени международни споразумения. Проектната компания е акционер в регистрираната в Холандия международна проектна компания "Транс Болкан Пайплайн Б. В." (ТПБ) и притежава 24,5% от капитала й. Във връзка със Закона за денонсиране на Споразумението между правителството на Руската федерация, правителството на Република България и правителството на Гръцката република за сътрудничество в строителството и експлоатацията на петролопровода Бургас - Александруполис, българското дружество предприе необходимите фактически и юридически действия за напускането като съдружник и ликвидацията на ТБП. Българският акционер изпрати тогава предложение до останалите акционери в ТБП за приемане на съвместно решение за доброволна ликвидация на международната проектна компания. След получени откази от акционерите, българската страна предприе действия по ликвидация на ТБП пред Търговската колегия на Апелативния съд в Амстердам, Холандия.

Управлението на ТБП беше възложено на външно мениджърско холандско дружество, като финансирането се осигурява чрез годишни вноски от страна на акционерите съобразно дяловото им участие. С постановление на МС се осигуриха необходимите средства за обезпечаване на задължението за финансиране на дейността на управляващото дружество през 2016 г. Предвид предприетите от българска страна действия по стартиране на съдебно производство пред търговския съд в Холандия и необходимостта от ограничаване на възможни неблагоприятни развития на делото, ПКНБА БГ трябваше да обезпечи очакваното искане за премийни вноски в капитала на ТБП до края на 2015 г.

Изграждането на нефтопровода “Бургас - Александруполис” беше спряно с решение на първото правителство “Борисов” в края на 2011 г., а в началото на 2013 г. със закон беше денонсирано споразумението за тръбата между България, Русия и Гърция.

Според отчета на родната компания тя не дължи нищо към другите акционери, но виси с 8,3 млн. лв. към свързани лица. Само през 2013 г. компанията е навъртяла разходи за 712 хил. лв. и отчита, че е на минус 632 хил. лв. От създаването си през 2007 г. натрупаната й загуба преди 2 год. е била 5,185 млн. лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 опала

    1 0 Отговор
    е така се правят пари за цял живот, а не със заплата