Last news in Fakti

30 Юни, 2016 16:20 3 126 6

Експерти: Кризата не свършва, а става по-тежка

  • експерти-
  • кризата-
  • не свършва-
  • става-
  • по-тежка

Оповестеният край на кризата е илюзия, тя продължава в цял свят, просто е в друг, по-тежък етап – геополитическа. Това заяви проф. Димитър М. Иванов по време на конференцията „Икономическа модернизация на България: Нови двигатели на следкризисния растеж“, организирана от Европейското висше училище по икономика и мениджмънт (ЕВУИМ). Той пристигна от Лондон специално, за да участва в дискусионния форум, който събра елитни български икономисти и бе открит от заместник-министъра на образованието проф. Иван Димов.

Перспективите не са оптимистични, особено след Брекзит, заяви проф. Димитър М. Иванов. Европа не успя да възстанови търсенето, нейната икономика е депресирана, с анемичен растеж и ниска заетост, посочи проф. Иванов.

Според него „в България икономическата активност е почти замряла“ и доколкото съществува, се дължи на „евроинжекции“. След 26 години сгрешен преход сега страната се намира в свръхсложна финансова, геоикономическа и геополитическа ситуация, а за да се модернизира е необходим нов модел на индустрията и социалната сфера, смята проф. Иванов.

Кризата у нас е не толкова икономическа, колкото институционална, каза проф. Светослав Ставрев от ЕВУИМ. Съпротивата срещу реформи в тази сфера обаче е много силна, няма подходяща външна и вътрешна среда за тях, особено след Брекзит, добави той.

Институционалната криза създава лош бизнес климат, който прогонва инвеститорите, дори и българските, подчерта и проф. Гарабед Минасян от Института за икономически изследвания към БАН. 8 милиарда евро наши капитали са изтекли в чужбина през последните пет години, посочи той. Тревожен е и фактът, че държавният дълг не отива за икономически растеж, а за поправяне на грешки от некомпетентно управление.

3-4 милиарда лева годишно са били преките щети от сбъркания преход само до 1996 г., стана ясно от презентацията на проф. Митко Димитров, който е част от екипа и на Института за икономически изследвания, и на ЕВУИМ. В резултат на лошите институционални условия и неефективното използване на ресурсите България е изоставаща държава.

Проблемите днес не са в икономиката, а в интеграцията – и национална, и социална, те са голямата геополитическа заплаха, каза доц. Валентин Вацев от ЕВУИМ. Тази ситуация е особено опасна за България, тъй като се намира на Балканите, където геополитическият сблъсък е по-силен, поясни той.

България трудно ще излезе от кризата и от позицията си на най-изостанала страна в ЕС, защото силно влияние имат фактори извън икономиката – политика, народопсихология, култура, а образованието е ключов въпрос, ако искаме да се модернизираме, категорични бяха участниците в дискусията.

В съвременния свят са необходими повече такива интердисциплинарни дебати, за да се намерят правилните решения, изтъкна проф. Иван Димов при откриването на конференцията. Тя бе посветена на 15-годишнината от създаването на висшето училище и се проведе в неговата академична база в София на 29 юни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    0 1 Отговор
    Много са прави хората, ама забравят един колосален фактор в международните отношения - нашия прецедент Роско Плювналиев! Само трябва да издаде указ за край на кризата и ще и види сметката

    Коментиран от #3

  • 2 ТОДОРОВ

    0 0 Отговор
    ДЕБЮРОКРАТИЗАЦИЯ - (НУ)

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 tost

    0 0 Отговор
    И кво се оказа,че след 30 г. демокрация сме последната дупка на кавала в ЕС. Поздравявам всички управляващи за невероятния успех на България.
  • 5 пич

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "ТОДОРОВ":

    Отговора ти е уникално правилен - това е разковничето! Бюрократите, ония паразити, които създават, отстояват и разширяват нормативните бюрократични пречки, за опростеност и изчистеност на системата, ония несправедливи лапачи търтеи, на хранилка, са именно оня ПАРАЗИТ ОКТОПОД, който всячески пречи да се оправи не само тук, ами и ЕС и света... ПАРАЗИТИТЕ са проблема - алчни мързеливи да работят, бюрократични търтеии, но поради извратената система а власт. Затова, ако искате света да се оправи, игнорирайте всякакви паразити от хранилката, които не принасят полза на хранилката! Тоест? Ами ве хранете наготово излишни чиновници, триблирани агенции, всякакви телевизионни и радионастанени щерки и унуци на няКОЙ си на постовете нейде си, излишни готованковци мързели по гета и други подобни! Тогава който носи ще яде! Който принася ще ползува! А вие все ревете криза? Ами дайте ми власт аз ще я оправя тая криза за няма и два месеца! като изритам от хранилката стотици хиляди паразити наготово само тук в България, ами в ЕС чиновниците колко станаха? Ами другаде? Е, ако се изчистят търтеието и останат само пчелите да си ползуват благата, света ще е оправен 99%! Ама дил ще го сторите, след като хиляди години досега не искате в света да се оправи? Надали...
  • 6 Бай хой

    0 0 Отговор
    Такааааааа, катъра, деса, стратокастрата, дошо, киро и хората на наркомана уж фалираха Русия а то ко тана?