Last news in Fakti

11 Юли, 2016 17:17 3 012 0

Ръст от 14% на смартфоните на изплащане

  • смалтфоните-
  • изплащане-
  • ръст-
  • бнп париба лични финанси

„Топ 10 на изплащане“ за първата половина на 2016 г. от БНП Париба Лични Финанси, България: Смартфоните догониха телевизорите. Търсенето на лаптопи намаля с 26%, а таблетите изпаднаха от класацията

През първата половина на 2016 г. смартфонът почти догони телевизора на първото място в популярната класация „Топ 10 на изплащане“ от БНП Париба Лични Финанси, България. Търсенето за финансиране на тези стоки нараства с 13,6% на годишна база. В същото време търсенето на лаптопи и таблети намаля значително. Интересът за покупка на преносими компютри на изплащане намалява с 25,8% и те отстъпиха до №4 в класацията. Таблетите изпаднаха от топ 10 с понижение на запитванията от  35%.

Новото издание на класацията „Топ 10 на изплащане“ показва и, че най-търсените стоки от 20-29 годишните българи са смартфони и лаптопи. Хората на 30-39 години най-често търсят на изплащане телевизори, обзавеждане за дома и бяла техника.

Целта на „Топ 10 на изплащане” е да даде ясна картина на потребителското търсене. Рейтингът класира най-търсените модели сред 10-те най-търсени типа стоки, според данните от постъпилите молби за потребителски кредит от БНП Париба Лични Финанси, България за покупка на стоки на изплащане. Новото издание е базирано на близо 184 000 стоки, за които клиентите кандидатстват за покупка на изплащане през първата половина на 2016 г., което е ръст от 3.4% на годишна база. Около от 55% от тях са за 10-те най-търсени стоки.

Смартфоните настигнаха телевизора и „изядоха“ лаптопа и таблета

През първата половина на 2016 г. търсенето за покупка на смартфони на изплащане отбелязва ръст от 13,6% на годишна база. Тези устройства бързо настигат традиционния лидер в класацията – телевизорите. В новото издание разликата между двете устройства е едва 6% от търсените стоки на кредит. Експертите на БНП Париба Лични Финанси, България прогнозират, че в следващото издание на класацията смартфоните ще бъдат №1.

Бързият ръст в търсенето на смартфони се обяснява с развитието на мобилните услуги и устройства. Един съвременен смартфон може да замени няколко устройства като таблет, лаптоп и дори телевизор. Той може да бъде използван за мобилни плащания, за асистент при пазаруване и дори за кандидатстване за кредит.

Тези приложения не биха били възможни без технологичното развитие на мобилните технологии. Всички мобилни мрежи в България мигрираха към 4G стандарта, който осигурява бърз и сигурен достъп до интернет. Така хората могат да комуникират с глас и видео през приложения като Viber, да слушат музика от онлайн каталози, да гледат видеа в YouTube и дори да проследяват на живо телевизионни предавания.

Смартфоните се превърнаха и в ценен помощник при пазаруване. Все повече хора проучват продукти в интернет, след това ги разглеждат в магазина и ги поръчват онлайн, за да се възползват от отстъпките в електронните магазини. За тази цел са разработени редица мобилни приложения, които предоставят актуална информация за стоки и промоции.

В резултат на всичко това, смартфонът вече е най-важното технологично устройство за хората. Според наскоро проведени проучвания 50% от съдържанието в интернет се „консумира“ през мобилни устройства; 55% от имейлите се отварят на телефон или таблет, а 46% от видео файловете са гледани на такива устройства.

С цел да се възползват максимално от предимствата на съвременните технологии, хората по-често си купуват нови смартфони. Едно от обясненията на тази тенденция е бързото развитие на мобилните телефони. Производителите предлагат множество нови модели с полезни приложения. От друга страна, смартфоните са устройства, които са изложени на по-голям риск в сравнение с телевизорите и таблетите и се чупят по-често.

През първата половина на 2016 г. хората най-често купуваха устройства с голям екран и мощни процесори на разумна цена. Най-търсеният модел смартфон струваше 400-450 лв. и беше с 5 инчов HD дисплей и операционна система Android.

Обратно на ръста при смартфоните, лаптопите и таблетите отбелязаха значително понижение. През първата половина на 2016 г. интересът за покупка на преносими компютри на изплащане намаляха с 25,8% и те вече са на 4-та позиция в класацията, изместени от пералните машини.

С понижение от близо 35%, таблетите изпаднаха от „Топ 10 на изплащане“. Обяснението за това е, че повечето от техните приложения вече са интегрирани в смартфоните и клиентите предпочитат да притежават само едно преносимо устройство.

20-29 годишните предпочитат смартфони, а 30-39 – телевизори и обзавеждане

Данните на БНП Париба Лични Финанси, България показват някои интересни демографски тенденции. Най-активните купувачи на изплащане са хората на възраст 20-29 години. Те представляват 29% от  хората, търсещи стоки на изплащане, попаднали в нашата класация Тази група най-често кандидатства за смартфони (38.6% от общия брой смартфони) и лаптопи (34,2% от всички лаптопи).

На второ място по активност са 30-39 годишните с дял  26.8%. На тази възраст хората вече имат стабилна кариера, често са семейни и се стремят да подобрят условията си на живот. Затова, не е изненадващо, че те най-често кандидатстват за покупка на стоки като: телевизори (27,6%), перални машини (25%), дивани (27,8%) и хладилници (23,4%).

Мъжете избират телевизора, а жените обзавеждането

Данните на компанията потвърждават тенденцията мъжете да избират черната техника, а жените бялата и обзавеждането. Господата кандидатстват за покупка на изплащане на телевизори, смартфони и лаптопи. Например, близо 60% от търсенето на телевизори и мобилни телефони се пада на мъжете.

Дамите кандидатстват за обзавеждане и уреди като перални машини и хладилници. Те генерират 62% от търсенето на дивани и 55% от търсенето на  перални на изплащане.

Във връзка с новото издание на класацията „Топ 10 на изплащане” изпълнителният директор на БНП Париба Лични Финанси, България Бруно Льору заяви: "Наблюдаваме постоянно нарастващи интерес към покупките на мобилни телефони на изплащане. Това доказва, че българите следват развитието на технологиите и са готови да се възползват от предимствата, които те им предоставят. Все по-широкото навлизане на тези устройства ще промени много бизнес сектори, които ще трябва да се адаптират към новите тенденции, за да продължат развитието си. Сред тях са: финансите, търговията на дребно, маркетинга, медиите, развлекателният бизнес, издателската дейност и други. Това ще доведе и до промяна в начина, по който хората избират и купуват стоки. Ние сме един от основните двигатели в развитието на онлайн търговията в България, като в момента потребителският ни кредит за покупка на стоки на изплащане се предлага във всички електронни магазини на нашите партньори. Така осигуряваме на потребителите удобна възможност за пазаруване, като по този начин подкрепяме и ръста на бизнеса на нашите партньори."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА