17 Юли, 2016 13:39 9 653 6

Турция застрашена от икономически срив

  • турция-
  • преврат-
  • икономика

Опитът за преврат може да вкара страната в тежко положение

Турция застрашена от икономически срив - 1
Снимка: БТА/AP

Опитът за военен преврат в Турция може да вкара страната в продължителен период на икономическа криза. За това съобщава Блумбърг, позовавайки се на мнението на експерти.

Политическа нестабилност би била истинска катастрофа за Турция, която в момента финансира повечето си операции чрез чуждестранни инвестиции. Според анализатори бюджетният дефицит на страната през тази година може да се увеличи до 4.5% от нейния БВП.

Фондовият пазар на страната пък рискува да претърпи загуби от до 20%. В допълнение, ситуацията на турския пазар може да служи като катализатор за общ спад на пазарите на развиващите се страни.

На фона на събитията в Анкара и Истанбул турската лира е загубила 4.5% от стойността си. Той достигна своето дъно за последните 8 години, като $1 се търгува за 3.0157.

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор
    СЕГА ЗА ТУРЦИЯ ЛИ ДА МИСЛИМ
    НЕКА ИМ И ОЩЕ КУП ЛОШИ НЕЩА ДА ИМ СЕ СЛУЧАТ

    Коментиран от #3

  • 2 6irokozatvorenio4i

    0 0 Отговор
    Дано им се отворят очите на резаците!! Много силни бяха като чрез тях хамериканците се опитваха и още се опитват да прецакат Русия и европа, но гризнаха дръвцето, Путин им сви перките и те обявиха РУСИЯ за агресор :))))))) , а сега преврат, пак подмолно по хамерикански. Вслушайте се в Ататюрк резаци. Неандерталската си религия си я пазете в сърцата, но се отворете и към другия свят като искате да сте част от него!!!!!
  • 3 ЙЕР

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Vasik Atanasova":

    Не пожелавай лошо на съседа си, за да не ти дойде на главата. По- добре се замисли с балканския мозък как да нахраниш съотечествениците си, че сте резила на Европа.

    Коментиран от #5

  • 4 левски

    0 0 Отговор
    абе много си повярваха амуджите........... време е да глътнат вода.................
  • 5 Vasik Atanasova

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "ЙЕР":

    НИЩО ХУБАВО НЕ СЪМ ВИДЯЛ ОТ ТЯХ
    ЧУМА И ЕПИДЕМИЯ ДА ГИ ТРЪШНЕ
    БОГ СИ ЗНАЕ РАБОТАТА ЕДНО СЛЕД ДРУГО
    БЕДСТВИЯ ЗА ТЕЗИ РЕЗАЦИ
    А ТИ МЕН МЕ БЪРКАШ С НЯКОЙ
    ЧЕ ДА МИ ПИШЕШ ЗА СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИТЕ МИ
  • 6 999

    0 0 Отговор
    Защо при арестите ги връзват със свински опашки, тук в България се обиждат при подобни ситуации и протестират. С Турция е свършено мирише ми на пролет,лошото е че и ние ще го изядем.