Last news in Fakti

19 Септември, 2016 15:03 1 207 0

Пазарите в очакване на решението на Фед за лихвите

  • пазарите-
  • очакване-
  • решението-
  • фед-
  • лихвите

През настоящата седмица (19-23 септември) в центъра на вниманието на финансовите пазари в света ще бъдат в голяма степен идващите от САЩ икономически новини, като се започне със заседанието на Фед по паричната политика, се казва в анализ на „Капман Холдинг“. Решението на Фед и изказването на председателя на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън предстои на 21 септември вечерта (българско време).  

Според проучване на Bloomberg, вероятността за повишение на основния лихвен процент през септември е само около 18%. Все пак очакванията са Йелън да даде някои разяснения и насоки за намеренията на Фед, което е възможно да повлияе на курса на долара и на щатските борсови индекси. 

Новините от САЩ започват от вторник, когато ще излязат данните за август на месечна и годишна база за броя на издадените разрешителни за жилищно строителство, както и за обема на новото строителство през август. Прогнозите сочат лек ръст на годишна база на броя на разрешителните, но и лек месечен спад на новото строителство. 

Седмичните данни за запасите от суров петрол в САЩ ще бъдат оповестени в сряда. Очакванията са да продължи плавното намаляване на обема им. Тези данни са с потенциал да повлияят на международните цени на сорта «Брент», а косвено – и на инфлацията.

Нова «порция» важни икономически новини от САЩ ще има в четвъртък. Тогава ще бъдат публикувани данните за продажбите на съществуващи жилища през август (прогнозата е за леко нарастване), както и индексът на цените на жилищата за юли на месечна и на годишна база. Посочените данни е възможно да повлияят на движението на борсовите индекси, смятат анализатори. Същият ден ще стане известен и броят на новоподадените заявки за помощи за безработни, като прогнозата е за слабо нарастване до 262 000.   

В Европа през седмицата вниманието ще е насочено към оповестяването в четвъртък на данните за Индекса на потребителското доверие в еврозоната за септември. Очакванията от допитването до европейски потребители са за продължаващ спад на доверието, следствие на притесненията около Brexit и възможно забавяне на ръста на европейските икономики. Евентуални резки промени на този показател са в състояние да повлияят и на курса на еврото и на европейски борси, смятат анализатори от „Капман Холдинг“.

Важни новини от далечна Япония може да очакваме в сряда (21 септември). Японската централна банка ще вземе решение за нивото на основния лихвен процент. Според някои анализатори, възможно е основния лихвен процент да бъде понижен. Прогнозите са и за евентуално увеличение на количествените облекчения, с което BoJ се опитва да съживи японската икономика. Ако прогнозите се реализират, то промяната е с капацитет да повлияе на японските борсови индекси и на курса на йената.

Предупреждение за рискове: търговията с финансови инструменти може да доведе както до печалби, така и до загуби. Материалът е с информативен характер и нито една част от него не представлява инвестиционна консултация, инвестиционно изследване, препоръка или съвет за инвестиционно решение или следване на инвестиционна стратегия.

 

 

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА