Last news in Fakti

24 Октомври, 2011 14:17 1 077 0

Спад в трудовите злополуки

  • труд-
  • мтсп
Спад в трудовите злополуки - 1
Снимка: БГНЕС

Министерството на труда и социалната политика отчита положителна тенденция на трудовия травматизъм. През първите девет месеца на година у нас са регистрирани 2047 трудови злополуки, които са със 186 по-малко в сравнение със същия период на 2010 г., сочат данните на Националния осигурителен институт за трудовите злополуки.

Статистиката показва, че тежките злополуки, които могат да доведат до инвалидност са 5, а общият брой на смъртните злополуки е 58, от които 48 са станали на работното място. За сравнение през същия период на 2010 година, инвалидните злополуки на работното място са били 7, а смъртните общо 70, от които 60 – на работното място.

Това стана ясно на днешната национална конференция „Здравословни работни места. Поддържай безопасно работно място”. Форумът, организиран от МТСП, се провежда в рамките на Европейската седмица по безопасност и здраве при работа (24 – 28 октомври 2011 г.).

На конференцията експерти представиха данни на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа. Те показват, че на лошата поддръжка на работните места се дължат между 10 и 15 % от смъртните трудови злополуки, и между 15 и 20 % от всички злополуки в рамките на Европейския съюз. Анализът на данните на европейско ниво показва, че рискът от възникване на инцидент при изпълнение на дейности по поддръжка е близо 8 пъти по-висок от този при нормална експлоатация на машина или друго работно оборудване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА