Last news in Fakti

20 Октомври, 2016 11:42 943 0

Хошимин с интерес за високи технологии, инфраструктурата и транспорта

  • божидар лукарски-
  • виетнам-
  • хошимин
Хошимин с интерес за високи технологии, инфраструктурата и транспорта - 1

Хошимин има голям интерес към инвестиции и съвместни производства в областта на високите технологии и в тази сфера има много възможности за инвестиции и съвместни проекти. Перспективи за сътрудничество има и в областта на инфраструктурата и управлението на транспорта, които са проблемни за многомилионния град. Това заяви председателят на Народния комитет на гр. Хошимини Нгуен Тханх Фонг на среща с министъра на икономиката Божидар Лукарски по време на посещението му във виетнамския град начело на българска делегация.

Министър Лукарски обясни, че инфраструктурата и контролът на транспорта са сфери, в които България има утвърдени стандарти и пое ангажимент да насочи вниманието на българските фирми към тези области, както и към областта на високите технологии. Той напомни, че с министъра на индустрията и търговията на СР Виетнам г-н Чан Туан Ан са се уговорили за провеждане на бизнес делегация през 2017 г. и покани фирми от Хошимин да участват в делегацията, за да може да обсъдят конкретни проекти. И двамата изразиха надежда, че срещите между българските и виетнамските компании ще станат регулярни.

„Вярвам, че посещението ви ще допринесе за развитие на икономическите отношения между България и Виетнам и че България ще съдейства за подписване на споразумението ни за свободна търговия с ЕС.“ В отговор министър Лукарски сподели, че позицията на България винаги е била в подкрепа за търговското споразумение между Виетнам и ЕС и приветства постигнатите до този момент договорености.

По думите на Нгуен Тханх Фонг отношенията между двете държави се развиват добре в политическата сфера, но е необходимо активизиране на икономическите връзки. Той изтъкна, че взаимното сътрудничество между гр. Хошимин и София са подкрепени с меморандум за сътрудничество. Министър Лукарски увери, че цялата бизнес делегация, водена от него, е впечатлена от икономическото развитие на града. Той информира председателя на Народния комитет за проведените бизнес форуми и изрази задоволство от интереса на фирмите от Хошимин. „Виетнам винаги е бил и ще бъде важен партньор на България в региона. Идеята на посещението ми е добрите връзки на политическо ниво да се пренесат и в икономиката“, увери той.

Г-н Фонг оцени високо проведените българо-виетнамски бизнес форуми в Ханой и Хошимин. Той посочи, че стремежът им е Хошимин да бъде център на целия регион на Югоизточна Азия. „Работим за подобряване на инфраструктурата и насърчаваме инвестициите, правим реформи в административните услуги, за да улесним бизнеса“, заяви председателят. Той изрази надежда, че българските компании ще се възползват от тези възможности и ще имат по-голямо присъствие във Виетнам.

Град Хошимин е икономическият и бизнес център на Виетнам. Динамично се развива икономиката на града. Най-голямото пристанище и най-голямото летище на страната са в град Хошимин. Разполага с железопътна гара и са изградени автомагистрали до провинциите около града. Икономиката на града и района около него се разви през последните 20 години много бързо, благодарение предимно на големите чуждестранни инвестиции. В резултат на това, ускорено развитие получиха химическата, машиностроителната, захарната, хранителната и нефтената промишленост. Днес в град Хошимин живеят около 12 милиона жители, а с околните селища населението му нараства до около 15 милиона души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА