5 Ноември, 2016 06:34 26 420 2

Смъртта на СОМАТ

  • сомат-
  • учени-
  • археология-
  • печат-
  • преглед

Преглед на печата

Смъртта на СОМАТ - 1

24 часа

5000 американски войници може да пребивават у нас

Имаме споразумение, с което 2500 американски войници може да пребивават на територията на България. Отделно с моя заповед този брой може да се удвои, каза военният министър Николай Ненчев в Плевен. Около 4 хиляди натовски военнослужещи предимно от Германия, САЩ, Англия и Канада ще бъдат разположени в прибалтийските републики по т.нар. план за готовност за действие. В Румъния ще бъде изградена многонационална бригада, където ние участваме с около 400 души на ротационен принцип. Те ще са в България и ще бъдат изпращани в Румъния за определено време, когато е необходимо, обясни министър Ненчев.

Труд

Римска баня е топ топ археологическа находка на годината

Масивни стени на римска баня с впечатляваща архитектура изскочиха изненадващо при разчистване на задния двор на частен имот, намиращ се на улица „Отец Паисий“ 13 на пъпа на Пловдив, пише "Труд". Според местни археолози това е „топнаходката на годината и изключително красив обект“ и потвърждение на тезата им, че в района има още купища неразкрити безценни исторически паметници от различни епохи.

Стандарт

1000 лв. глоба за лоша храна в училище

Храната в българските училища от вчера трябва е по-качествена, по-истинска, по-пълноценна. Всяка от закуските, които малчуганите получават в стола, трябва да е по Българския държавен стандарт или по утвърдени браншови стандарти. Децата от 1-ви до 4 -ти клас задължително ще ядат едросмляна лютеница и пълнозърнест хляб по стандарт "България". Сиренето ще е по БДС без растителни мазнини, а месото ще е по стандарт "Стара планина" без консерванти.

Вчера свърши едногодишният гратисен период, въведен през ноември миналата година по Наредба N9 за изискванията на безопасно и качествено хранене в училищата и детските заведения.

 Монитор

24 гимназисти от Бургас с повръщане след воайаж в Пловдив

24 са общо гимназистите от Бургас, които са имали стомашни неразположения по време на екскурзия в Пловдив. 20 от тях са били с повръщане, висока температура и болки в корема, а 4 – с разстройство. Това съобщи директорът на дирекция „Надзор на заразните болести” в РЗИ Пловдив д-р Моника Троянчева. Тя уточни, че учениците не са потърсили спешна медицинска помощ, тъй като в групата им е имало медицинска сестра.

Гостенчетата в Пловдив са възпитаници на Английската езикова гимназия в Бургас. Били са общо 100  и са били придружавани от 9 възрастни. Всички те на 2 ноември са отседнали в хотел в широкия център на Пловдив, където към 20 часа част от тях са започнали да се оплакват от болки и гадене.

Сега

Кабинетът ще опрости стотици милиони "грешки на растежа" при европроектите

Българският данъкоплатец за пореден път ще плати сметката заради корумпирани и неграмотни чиновници, крадливи фирми изпълнители и "липса на опит" с еврофондовете. Правителството обяви, че ще опрости на закъсали общини 80% от т.нар. финансови корекции - суми, които те трябва да връщат по европроекти, защото са допуснали нередности и злоупотреби. Става дума за общо над 300 млн. лева. От стенограмата на заседанието на МС в сряда се разбира, че бюджетът ще поеме финансовата тежест, защото конкретните извършители на нарушенията не можели да бъдат назовани и наказани. Друго абсурдно обяснение е, че досега кметове, общински чиновници и фирми изпълнители са се учили да усвояват парите от ЕС и това били грешки на растежа.

Капитал дейли

Смъртта на СОМАТ

Или добро, или нищо... като за мъртвец. През последните няколко години тази максима важи в пълна степен за СОМАТ, компанията от която всички в транспорта са се учили, но никой не казва на глас, че вече не е сред живите на пазара.

 

Гордостта на соца,беше приватизирана през 1994 г. и стана част от германската група Willi Betz. Дълги години дружеството продължи да бъде номер едно по приходи в автомобилните превози. От края на 2010 г. СОМАТ се разгърна на още по-широк фронт - през бившите съветски републики до Афганистан, където превозваше храните за американските военни части. Две години по-късно приходите й надхвърлиха 320 млн. лв. и за невъоръженото око пътят изглеждаше безоблачен.

Днес СОМАТ вече съществува само на хартия. Приходите й за 2015 г. са едва 32 млн. лв., т.е. срив от 10 пъти. Компанията и близките до нея дружества разпродават активи, за да погасява задължения към банки, лизингови компании, доставчици, шофьори. Точно 575 ремаркета стоят блокирани в Афганистан. Водят се арбитражни дела между нея и компанията, осигурила й превозите за размирната държава. Част от работата на СОМАТ е поета от три малки нови компании, които са си разпределили вътрешните хладилни превози, тези в страни от Европейския съюз и на автомобили с автовози.

Дума

Засилват се страховете от безработица и обедняване

Основните тревоги на хората са за влошаване на икономическата ситуация, засилване на инфлацията и продължаващо нарастване на безработицата, показва анкета на НСИ, която се прави на всеки три месеца. И за следващите дванадесет месеца преобладават предвижданията, че безработицата ще продължи да се увеличава.

Анкетата показва още, че по-голямата част от потребителите оценяват икономическата ситуация като неблагоприятна за спестяване.

През октомври общият показател на доверие на потребителите запазва приблизително равнището си от юли. По-неблагоприятни в сравнение със седмия месец са оценките за изменението на потребителските цени през последните дванадесет месеца, като инфлационните очаквания се запазват и за следващите 12 месеца.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 яхай

    1 2 Отговор
    Засилват се страховете от безработица и обедняване това да го прочете тиквата който твърдеше че при него всичко расте ето го постижението на герб_ страх и бедност корупция и несигурност
  • 2 Георги Колев

    0 0 Отговор
    И най добрите-богати умират.На зад моежш ли да караш?