30 Октомври, 2011 08:48 1 275 0

Франция изпревари Италия в производството на вино

  • франция-
  • италия-
  • вино-
  • призводство

Производител №1 на вино за 2011 г. е Франция. Тя успя да измести досегашния фаворит – Италия. От началото на годината до момента французите са произвели 50.2 милиона хектолитра вино. Това е с над 10% повече съпоставено към цялата 2010-а. За сравнение на Ботуша от началото на 2011-а са произведени 42 милиона хектолитра вино, което е с 17% по-малко в сравнение с миналата година. В Испания, която също е в Топ 5 на европейските винопроизводители, през тази година са произведени 36.5 милионахектолитра вино.

Основната причина за по-малкото количество произведено вино в Италия и Испания са намалените площи с лозови насаждения.

Фактът, че Франция произвежда повече вино няма да доведе до понижаване на цената му, тъй като тази година се оказва слаба като цяло за винопроизводителите на Стария континент. Днес в страните от ЕС бутилка вино струва 10 EUR. Специалисти дори прогнозират лек ръст на алкохолните напитки заради кризата в ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА