Last news in Fakti

14 Декември, 2016 16:43 1 773 2

Нинова: БСП защити българското производство

  • нинова-
  • бсп-
  • защити-
  • българското-
  • производство

Правителството отхвърли предложението, съобщи тя

Нинова: БСП защити българското производство - 1

„Внасяме предложение по закона за храните, с което целим да подпомогнем българското, родното производство, да му гарантираме равни възможности с другите пазарни представители в този бранш”. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова по време на заседание на икономическата комисия в парламента. Тя обясни, че предложението обхваща обекти за търговия с храни с годишен оборот над 2 млн. лв.

„Да им се вмени в задълженията да излагат и представят български продукти - пресни плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти”, конкретизира Нинова. Тя призова да се гарантира и защити интересът на българските земеделски производители, като се въведе изискване за задължително присъствие на български храни.

„Така даваме възможност за равен шанс на българските производители с вносните хранителни продукти, голяма част от които се произвеждат в страни със значително по-високи земеделски субсидии”, каза още Нинова. Тя предложи и събраните суми от глоби за неизпълнение на тези изисквания да бъдат използвани в бюджета на фонд „Земеделие” за подпомагане на производство на местни земеделски продукти. По нейните дума промяната в регулацията е пряко насочена към подобряване на здравословното състояние на гражданите. Председателят на БСП подчерта, че подобни законопроекти има приети в Австрия и Румъния.

„В България законопроектът е обсъден с български браншови организации и търговски вериги. Среща подкрепата на Съюз „Произведено в България”, в който членуват над 1000 фирми”, допълни тя. Според нея големите международни вериги дори са пристъпили към прилагане на тази идея и нямат особени забележки по тестовете на закона. „БСП защити българското производство. Правителството отхвърли предложението”, коментира тя след края на заседанието на комисията.

„Крайно неудовлетворен съм от отрицателните становища на двете министерства, особено на Министерството на земеделието и храните”. Това допълни по темата народният представител от БСП Жельо Бойчев.

„Разбирам, че чисто политически, не можете да подкрепите инициатива на левицата, но не може поне да няма изразена подкрепа на български земеделски производители”, каза още той. Предвид аргументите, че това е нарушение на свободния пазар и съгласно европейските регламенти не могат да се налагат количествени и качествени ограничения на стоките, той посочи пример с Франция.

„Тя от 2014 г. въвежда Закон за защита на земеделските индустриални продукти чрез система на географски стандарти. По този начин те търсят решение как да помагат на своите производители”, посочи Бойчев. Той подчерта, че никой не упреква Франция, че нарушава европейските правила. „Радвам се, че стартираме тази дискусия и съм убеден, че оттук нататък няма да има правителство и парламент, който да мине без отговор на тези въпроси. БСП категорично и последователно ще защитава българското”, коментира народният представител.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 vesko

    2 0 Отговор
    Това са пълни глупости.За да се предлагат повече родни продукти,то вноса на аналогични които се внасят трябва да се ограничи.Как ще стане това-еми не със идиотски закони които лесно ще се заобиколят по един или друг начин,а със вдигане на митата на вносните стоки,конкуренция на българските.ДА ГО Д.ХА ЕС

    Коментиран от #2

  • 2 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "vesko":

    Бъркаш НРБ с РБ...и ти се губят доста години от развитието на страната.Не можем да налагаме вносни мита на европейски стоки,защото на нашите към Европа не се налагат!И не ЕС,а НИЕ ще го д.хаме в момента в който дори само си го помислим.Изходът по въпроса е не в някакви тъпунгерски мита които искаш да налагаш,а в СУБСИДИРАНЕ НА РОДНОТО НИ ПРОИЗВОДСТВО ,което ще го направи по-конкурентно способно!