Last news in Fakti

8 Ноември, 2011 15:39 658 0

НАП спестила на бизнеса и гражданите 15 дни

  • нап-
  • бизнес

Със 116 часа (около 15 работни дни) по-малко губят на година бизнесът и гражданите при плащането на данъци и осигурителни вноски, съобщават от НАП.

Това сочи годишният доклад на Световната банка "Doing Business 2012". Средното време за деклариране и внасяне на данъците и осигурителните вноски на българските данъкоплатци е намаляло от 616 часа за миналата година до 500 часа през тази, сочи още докладът.

Сериозно подобрение се забелязва и в класирането на страната ни при плащането на данъци.

Класацията е част от целия доклад на Световната банка и измерва свободата на плащане на данъци в 183 държави в света. Според доклада на международната институция, България е подобрила позициите си и се е качила с 16 места за една година, като заема 69 място.

Тазгодишният отчет на международната институция сочи, че основната причина за подобряване на показателите на България, е въвеждането на повече електронни услуги от НАП. В резултат на това са и спестените 116 часа за плащане на данъци. По данни на НАП годишно в агенцията постъпват над 40 милиона електронни документа.

Приходното ведомство предоставя на клиентите си общо 25 е-услуги. Според изчисленията на агенцията това означава, че срещу минимална инвестиция в електронен подпис, гражданите и фирмите спестяват около 330 млн. лв. на година от това, че не губят времето на своите служители в път и опашки.

Най-използвана е услугата за подаване на ДДС декларации по интернет - над 80 процента от регистрираните по ДДС 210 000 търговци изпращат документите си по този начин. Средномесечно по електронен път в агенцията идват и по 3 милиона осигурителни декларации. Около 200 000 уведомления за трудови договори месечно подават фирмите чрез интернет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА