13 Януари, 2017 18:42 1 868 3

Приеха увеличение на минималната работна заплата на 460 лева

  • минимална заплата-
  • тристранка-
  • увеличение-
  • работодатели-
  • синдикати

Работодателите напуснаха тристранката

Приеха увеличение на минималната работна заплата на 460 лева - 1
Снимка: БТА

Управляващи и синдикати приеха минималната работна заплата да бъде увеличена на 460 лева за 2017 година. Това стана на извънредно заседание на тристранния съвет, който работодателите напуснаха, съобщи БНТ. Те са несъгласни, че не бил спазен петдневния законов срок от уведомлението до свикването на заседание и обявиха, че ще атакуват в съда взетите днес решения.

На извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество представителите на държавата и синдикатите одобриха увеличението на минималните доходи от 1-ви януари тази година, гласувано вече от правителството. Според него минималната работна заплата през 2017 г. ще бъде 460 лв., а размерът на линията на бедност 314 лв.

Това заседание беше свикано от вчера за днес, заяви след напускането на залата председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев и посочи, че с това са нарушени правилата. По думите му синдикатите са били на противното мнение, защото това било изгодно за тях.

Васил Велев - председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България: Правилата са затова, за да се спазват всеки път, а не само когато на някой му е изгодно.

Затова и работодателите се заканиха да обжалват решенията от днешното заседание.

Синдикатите обаче застъпиха тезата, че заради важността на въпросните теми, въпреки че не е спазен срокът, заседание трябва да има.

Вицепремиерът в оставка и председател на НСТС Томислав Дончев също отхвърли аргументите за незаконосъобразност.

Томислав Дончев - председател на НСТС: Същите въпроси са обсъждани на комисия през декември 2016 г., когато не е било свикано заседание, поради единствената причина, че имаше опасност то да бъде в същия ден, когато правителството си тръгва, което не е особено сериозно. Втори път е гледано пак на комисия, а и темата за минималната работна заплата не може да бъде нова тема.

Въпреки това Дончев изрази съжаление, че тристранният диалог се е превърнал днес в двустранен. От КНСБ нарекоха действията на работодателите безотговорен бойкот.

Пламен Димитров - президент на КНСБ: Това, което реши съветът днес, е важно и крайно наложително.

От "Подкрепа" пък заявиха, че работодателите и миналата година са направили бойкот на преговорите за минимални осигурителни доходи с идеята да извият ръцете на правителството, което да не повиши минималната работна заплата.

Димитър Манолов - президент на КТ "Подкрепа": Всякакви други приказки, които чуете по тая тема са неверни или част от друг пейзаж. Днес,това, което се случи тука, отново е бойкот.

Заплатите в една държава са единствено и само политически фактор, бе категоричен Манолов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    4 0 Отговор
    Браво вдигнали заплатите на 460 - лв понеже ще се плащат от работодателя , а за пенсиите нищо , те се плащат от държавата и не трябва да се барат!
  • 2 Гого

    1 0 Отговор
    Мдаааааа 460лева=бананова република но за сметка на това депутатите живеят на гърба на данъкоплатеца и не се посвиниха да вдигнат здравната вноска.
  • 3 гост

    1 0 Отговор
    Всички депутати да минат на минимална заплата, а отделно да получават заплата и покриване на разноски от партиите си. Здравното и пенсионно осигуряване да стане незадължително и всеки да получава толкова колкото е плащал като сам избира къде и как. Когато това стане тогава ще е справедливо, сега е все едно колко е минималната, просто стимулират работотдателите да лъжат и мамят, а не дават възможност за свобода на пазара на труда. Ако има конкуренция и принципа на подбор е качеството, тогава заплатите ще растат и ще има надскачане за по-добрия работник. Сега всички са взаимнозаменими на минималната и окастрени откъм възможност за развитие и професионализъм.