Last news in Fakti

17 Май, 2017 14:25 8 936 11

ВАС: Без минимална заплата от 460 лв. за 2017 г.

  • минимална заплата-
  • вас-
  • съд-
  • дело
ВАС: Без минимална заплата от 460 лв. за 2017 г. - 1

Със свое решение от 17.05.2017 г. Върховният административен съд (ВАС) отмени Постановление на Министерски съвет (МС) № 22/26.01.2017 г., с което се определи минимална работна заплата за 2017 г. в размер на 460 лв.

Делото се образува по повод на жалба на четири представителни на национално равнище работодателски организации (Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България).

В жалбата бяха изложени аргументи за нарушаване на законовата процедура, тъй като цитираното постановление е прието от МС без предварителното обсъждане на проекта в предвидените нормативни срокове с представителните работодателски организации .

Решението на ВАС е сигнал към новото правителство за необходимостта от спазването на правилата на социалния диалог - при равнопоставеност на страните, участващи в него. Размерът на минималната работна заплата е един от основните икономически показатели в страната и от особена важност, както за работодателите, така и за работниците. Поради това определянето на този показател от изпълнителната власт при сепаративни договорки само със синдикатите е извън националните и европейски правила за социално сътрудничество и не е в интерес на конструктивното партньорство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ддд

    2 2 Отговор
    И сега колко ще е заплатата ?????
  • 2 Шефьор

    18 0 Отговор
    Йе-е-е, всеки работник взел минимална работна заплата от 460лв. бруто през 2017г. до края на септември да върне на работодателя си горницата над 420лв.
  • 3 bagain

    17 1 Отговор
    ....и на кои му пречи че ще сме с 40 лв.по-богати?
  • 4 гост

    27 0 Отговор
    Ами озакониха винетките според избора на политиците, без основание, а заплатите ги намаляват, пак без основание. Съгласни били работтодателите, че ниските заплати спъват потреблението, а като ги намалят какво ще стане? Идиотизъм до пълна степен.
  • 5 Скорпион29

    18 1 Отговор
    Ново 10 от измамниците от ГЕРБ ЧЕСТИТО БАЛЪЦИ
  • 6 Скорпион29

    16 1 Отговор
    Предизборна измама точно в техен стил знае че няма кинти ама обещава ПУМИЯРА пожарникар.А ония ,,патриотите" пенсии обещаха ще има спокойно само че през КРИВ МАКАРОН
  • 7 Аtila

    19 0 Отговор
    Господа „индустриалци”,по скоро сте чорбаджии,да не казвам робовладелци.В не така далечно време ще трябва сами да си работите,защото всички ще са в Европа.Случайно ако си намерите някои м...ли да ви работят трябва да викате Ура,но и тогава пак няма да сте доволни.Така,че дерзайте най- хубавото предстои в следващите 1-2 години

    Коментиран от #8

  • 8 already

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Аtila":

    Вече се случва по смотаните елитни хотелчета из Бетономорието.
  • 9 гостенче

    3 2 Отговор
    Не вярвам някой да работи за 420 или 460 основна заплата и в същото време в действителност да взима толкова. Тъй че това което правят работодателите с една дума си подхранване на сивата икономика. Те просто казват "не искам да плащам данъци на държавата". Все повече хора обаче си гледат осигуровките.
  • 10 georgi

    3 0 Отговор
    Не сте прави във феодализма в който живеем да се намалят на 100 лева, стига им толкова. За това и терминал 2 е пълен и все по пълен до???????
  • 11 555

    0 0 Отговор
    По голяма Мин. раб. запл. по големи данъци за дърЖавата ....ПО ГОЕМИ ВНОСКИ ЗА САМООСИГУРЯВАЩИТЕ СЕ .....Държавата т. е Тиквата пет пари не дава за вас ...важното е да прибере повече кинти .....Колкото и високи осигуровки да си плащате като ви шибнат нисък коефициент при изчисляване на пенсията пак ще ви ограбят ...а този коефицент зависи от средната заплата за страната която е изкуствено надута за да ви обезценат парите които внасяте ида се повишат депутатските заплати равни на 3средни заплати ...