Last news in Fakti

22 Февруари, 2017 19:42 3 579 4

Кой колко получава в Германия?

  • германия-
  • кой-
  • колко

Напоследък често се твърди, че средната класа в Германия умира. Но цифрите казват друго

Кой колко получава в Германия? - 1
Снимка: Shutterstock

Противно на разпространеното усещане, средната класа в Германия не се топи, пише "Дойче Веле". През последните десетина години делът на средната класа в общата численост на населението остава стабилен: между 50 и 80%, в зависимост от зададените параметри. Нещо повече: в сравнение с 1996 година днес доста повече хора твърдят, че принадлежат към средната класа. Оттогава досега броят им е нараснал от 47% на 57%. Скептиците смятат, че тези допитвания пресъздават изкривена картина на обществото, защото част от анкетираните не желаят да признаят, че принадлежат към работничеството или към долната прослойка. Но констатацията, че средната класа в Германия продължава да е многочислена, се подкрепя не само от допитванията, а и от статистиката.

Ето цифрите

През 2014 година средният чист месечен доход на едночленно домакинство е възлизал на 1760 евро. На тази основа може да се каже, че към средната класа принадлежат всички едночленни домакинства, които получават между 1410 и 2640 евро. За семейство с две деца сумата е около два пъти по-висока: между 2950 и 5540 евро месечно. Към тази група принадлежат около 40 милиона германци, тоест - половината от населението на страната. „Гръбнакът” на средната класа са квалифицираните работници, но в нея влизат също така обикновени служители и по-ниско квалифицирани работници. Към средната класа принадлежат и половината от общо 17-те милиона пенсионери в Германия. Ето и точната структура на доходите в Германия:

· Относително бедни хора (16%) - доход под 1050 евро месечно за едночленно домакинство

· Долна средна класа (16%) - доход 1050-1410 евро месечно за едночленно домакинство

· Средна прослойка (48%) - 1410-2064 евро за едночленно домакинство, 2950-5540 евро за четиричленно домакинство

· Горна средна класа (16%) - 2640-4400 евро месечно за едночленно домакинство

· Относително богати (4%) - доход над 4400 евро месечно за едночленно домакинство

Германското социално министерство също потвърждава, че средната класа в страната е стабилна. Това се твърди в още неофициалния текст на редовния доклад за богатството и бедността в страната. В същото време в доклада се изказва загриженост поради някои тенденции вътре в средната класа. Хората от тази прослойка не са засегнати от бедността, но въпреки това са много чувствителни към този социален феномен и се страхуват да не се свлекат към бедност. Но както подчертава министерството, „усещането за разпределението на богатството в обществото не отговаря на фактическото положение”.

И още нещо

Допълнителен политически аспект към статистиката и констатациите на социалното министерство добавя един наскоро оповестен анализ на Института за германска икономика. Той опровергава предположението, че за новата протестна партия „Алтернатива за Германия” гласуват най-вече застрашените от бедност. Не, твърди се в социалното проучване на института - мнозинството избиратели на „Алтернатива за Германия” са представители на германската средна класа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тукашен средняк

    15 0 Отговор
    Дойче Веле отдавна прилича на "Работническо дело". Бълва добри новини за родината, громи врага и успива недоволните. Откога " в нея влизат също така обикновени служители и по-ниско квалифицирани работници"
    Ако ниско квалифицираният работник е средняк, жална и майка на всяка класа в Германия.
  • 2 Morgoth

    4 0 Отговор
    "Алтернатива за Германия" никога не е разчитала на гласовете на бедните, а на тези които си харесват текущото положение, но се страхуват, че сегашното управление го застрашава. И тук не става дума само финансовия аспект, но и за сигурност, ценностна систама и защита на правата, особено ако не принадлежиш към никое малцинство.
  • 3 гост

    9 0 Отговор
    Сменил съм няколко работи за 5г в Германия и като неквалифициран кадър не бих казал, че може да взимаш кой знае колко добра заплата.
    -касиер:7-8евро/час или към 1400евро, след данъци към 100евро чист
    -работник в хале на Бош: 8евро/час
    -работник във фабрика за кучешка/котешка храна (впрочем там слагат повече месо отколкото у нас в колбасите за хора) 7евро/ч и чист доход от 900-1000евро.
    -най-добрата работа ми е била временен работник в Даймлер: чиста заплата 1700евро, ако има извънредни може и повече.
    -най-лоша: почистване на канафки на пътищата: 4,5евро/ч
    Много е относително в коя графа спадаш понеже ако си семеен с деца ти одържат много по-малко данък отколкото ако си сам. Там системата е измислена да подпомага работещите родители, не е като при нас, колкото по-малко работиш толкова повече получаваш от държавата. Или данъка в Германия на сам човек може да е до 45%, а на семейство - 25%, затова има разлика в разполагаемия доход с и без семейство.
  • 4 димо

    0 5 Отговор
    като получават толкова хубави заплати защо не раждат и отглеждат повече деца ами си внасят ебливи араби НИЕ се оправдаваме че сме бедни НА тях какъв им е проблема