Last news in Fakti

23 Февруари, 2017 13:56 1 710 2

Трудовите договори са отживелица

  • работа-
  • служител-
  • дигитализация
Трудовите договори са отживелица - 1
Снимка: Shutterstock

Доскоро се смяташе, че агресивното навлизане на високите технологии във всички сфери на работа, ще доведе до главоломно съкращаване на работните места. Обяснението е много просто – машините ще заместят голяма част от работата на хората. Практиката обаче показа, че технологиите съкращават част от работните места, но в същото време и създават нови. Подобна тенденция беше очертана и от американската компания, която предоставя услуги в управлението на персонала – Manpower, на тазгодишния икономически форум в Давос.

Друга тенденция, която се очертава на пазара на труда е, че все повече се избягват трудовите договори. За последното десетилетие само едно от четири работни места е на трудов договор. Всички останали са уредени по различен начин, като акцентът е върху дистанционната работа.

Несъмнено високите технологии и изникването на нови и нови приложениТрудовите договори са отживелица

я създават динамична работна среда. „Днес работят пет поколения, а през 2020-2025 г. 70% от служителите ще са живели в цифровата индустриализация”, каза Румяна Тренчева от „САП България” по време на дискусионен форум „Влиянието на технологичния прогрес върху развитието на трудовоправните отношения”, организиран от Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК).

Налице е и промяна на организационните структури. Ако досега служителите работеха в йерархични и матрични системи, то днес вече говорим за мрежи от екипи и таланти, които се конкурират. „Когато тези екипи се колаболират, стават успешни и това най-вече си проличава в индустрията на високите технологии”, допълва Тренчева.

Към днешна дата вече се работи и върху приложение, което да следи за здравето на служителите. Целта му е във всеки един момент да се знае какво е физическото състояние на работещия, колко са спортували, какво е нивото им на стрес. На един следващ етап цялата информация ще може електронно да се прехвърля към здравното досие на служителя.

Промяна има и в културата на лидерите. Налагат се нови изисквания. Към 2025 г. се очаква 75% от лицата, които заемат лидерски позиции да са от поколението на милениумите.

Внедряването на електронното отчитане на работното време е сравнително нова тенденция на българския трудов пазар (само 1% от работодателите прилагат такъв тип отчитане), за разлика от държави в Западна Европа и Америка. Мнението, което битува на нашата географска ширина е, че то се прави с цел контрол и невъзможност служителят да се „скатае”. В действителност обаче този вид прозрачност при отчетността е в полза на служителите. „Подобна система дава възможност да се отчете работното време на служителя до минута. Не се закръгля, защото ако това се случи, означава, че работното време на служителя е манипулирано”, каза Милена Драгийска-Денчева, управител на „Лидл България”. В сектора на търговията месеците не са еднакво натоварени, затова на 4-месечен период се преглежда натовареността на всеки служител, като целта е да се балансира неговата сметка по отношение на възнаграждението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    6 0 Отговор
    Мдаа- менпауър са измислили актуализирана нова схема за аутсорсване на български висококвалифицирани ИТ кадри в други ЕС и извън ЕС държави, чрез които да им отнема до 90% от брутното трудово възнаграждение за съответната позиция в чуждата държава, а не както до сега- 50% от брутното трудово възнаграждение за позицията в държавата по местоизвършване на трудовата дейност? ;)
  • 2 Пълни простотии

    1 0 Отговор
    Тези ненормалници могат ли изобщо да смятат? Само 1 от 4 имали договор. В България офицално регистрираните договори са 3 млн. Според тези смешници има още 9 млн работещи. Общо 12 млн. работници. Договорите им криви- ей затова никой не иска да ви бачка...