23 Ноември, 2011 14:56 696 0

БНБ ще реже бонусите на банкерите

  • бнб-
  • банкери-
  • бонуси

Като алтернативна надзорна мярка и когато се налага с оглед поддържането на достатъчен собствен капитал, БНБ може да изиска от банките да ограничат размера на променливите възнаграждения на лицата, които работят в тях. Това реши парламентът като прие на първо четене предлаганите от правителството промени в Закона за кредитните институции.

Промяната е част от европейската директива за ограничаване на бонусите в банковите институции.

Депутатите отхвърлиха законопроекта на Волен Сидеров, който регламентира регулиране на максималния лихвен процент по кредитите и лизингите.

В проекта на Министерския съвет е предвидена възможност БНБ да сезира Европейския банков орган в случаите, когато съответните компетентни органи не й сътрудничат при осъществяване на надзор на консолидирана основа и когато не може да бъде постигнато съвместно решение между компетентните органи по въпроси, свързани с надзора върху банкови групи и финансови холдинги, които осъществяват дейност в няколко държави членки.

Депутатите приеха към информационната система на централната банка за паричните задължения на клиентите към банките, към финансовите институции, да се добавят и платежни институции и дружества за електронни пари, отпускащи кредити по реда на Закона за платежните услуги и платежните системи.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА