21 Декември, 2011 11:09 937 1

Стартира продажбата на държавния дял в EVN

  • evn-
  • товарни превози-
  • приватизация

Вече има оценител на „Товарна превози“ към БДЖ, чака се анализ

Стартира продажбата на държавните дялове в електроснабдителното и електроразпределителното дружество на EVN България. В компаниите, обслужващи югоизточната част от страната, държавата има дял от 33%. Акциите ще се продават чрез Българската фондова борса (БФБ), а определената минимална цена е 78 милиона лева за двата пакета, каза пред БНР председателят на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов.

Вчера от БФБ обявиха, че въвеждане, обновяване и отменяне на поръчките се допуска в интервала 10:00- 11:00 ч. посредством системата за търговия RTS. И за двете емисии 1 лот е равен на 1 акция. Наддаването ще приключи на 19 януари догодина. Минималната цена за EVN Електроснабдяване е малко над 120 лв. за акция, а за EVN Електроразпределение е малко над 1273 лв.

"Когато продава миноритарни пакети, единственото което държавата иска е да получи е най-добра цена. Реално продажбата ще приключи другата година, но ние разчитаме, че още в началото на борсовата процедура ще имаме продажба на основен пакет", каза още Караниколов.

Той обясни, че агенцията работи и по продажбата на "Товарни превози" към БДЖ. Има вече и оценител. Той е в дружеството, извършва оценка, правен анализ, ще подготви и информационен меморандум.

"Ние ще се запознаем с тези разработки и ще започнем разговори с принципала. В момента водим разговори, но след като имаме информация ще е по-лесно. На този етап сме се спрели на продажба чрез конкурс. Вероятно ще бъдат допуснати стратегически и финансови инвеститори", подчерта Караниколов.

Той обясни, че от заложеното за тази година раздържавяване не е реализиран "Техноекспорт строй". До края на годината ще бъде обявена процедурата. "Не успяхме да се справим и с миноритарните пакети на Е.ОН и на ЧЕЗ", призна председателят директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 краси

    0 0 Отговор
    Браво !