23 Октомври, 2017 14:41 1 925 19

Вземаме 1 млрд. лв. нов дълг, за да платим стар

  • дълг-
  • дцк-
  • облигации-
  • левове

В бюджет 2018 е предвидено емитиране на 1 млрд. лв. нов дълг за покриване на част от стари заеми.

Министерството на финансите публикува законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2018 г. и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2018-2020 г..

Емитирането на 1 млрд. лв. нов дълг ще се използва за частично покриване на предстоящите погашения по дълга на обща стойност от 1,6 млрд. лв., в т.ч. 1,2 млрд. лв. падежи на държавни ценни книжа на вътрешния пазар и 0,4 млрд. лв. погашения по външни държавни заеми. Останалата част от 0,6 млрд. лв. ще бъде покрита със средства, спестени от осигуреното финансиране на планирания дефицит за 2017 г. поради очакванията за балансирано бюджетно салдо към края на годината.

Реализирането на отрицателно нетно дългово финансиране се очаква да доведе до намаление на държавния дълг до 23,5 млрд. лв. към края на 2018 г. или 22,3 % от прогнозното ниво на БВП. При намаляващо съотношение на държавния дълг към прогнозния БВП през тригодишния период се очаква към края на 2020 г. дългът да възлезе на 23,8 млрд. лв. или 20,0 % от БВП, което се обуславя от подобрената бюджетна позиция на страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 учуден

    31 3 Отговор
    Ама защо, нали цъфтим?
  • 2 nako007

    29 4 Отговор
    Не е "вземаме", а ВЗЕМАТ НОВ ДЪЛГ от 1МЛРД, който НИЕ и потомствата ни, ЩЕ ИЗПЛАЩАМЕ.
  • 3 Навуходоносор

    25 2 Отговор
    Запълваме дупка с пръст от друга дупка.
  • 4 Бате Цецо

    12 14 Отговор
    На пръв поглед звучи зле, но ако с 1 млрд. нов дълг погасяваме 1.6 млрд стар значи в крайна сметка дългът намалява с 600 млн лв. Ако няма някой неспоменати парични движения то новината може да се счита за положителна.

    Коментиран от #5, #18

  • 5 Трол

    19 4 Отговор

    До коментар #4 от "Бате Цецо":

    Нали се сещаш, че като вземеш 1 млрд. ще връщаш милиард и кусур!

    Коментиран от #6, #13

  • 6 Бате Цецо

    5 9 Отговор

    До коментар #5 от "Трол":

    Да, така е, но е по-добре след време да плащаме лихвите върху 1 млрд отколкото върху 1.6 млрд. Нали?
  • 7 Пенчо

    5 0 Отговор
    Хахаха
  • 8 миланов

    5 12 Отговор
    1988 г външният дълг на нрб беше 8.5 милиарда долара,които по сегашни цени са над 80 милиарда.от края на 70-те години бюджета на социалистическа България се е кърпил само с външни заеми.справка-икономическия доклад на цк на бкп от 1989 година това е за сравнение какво остави комунизма и т.живков.

    Коментиран от #9

  • 9 кирил

    8 5 Отговор

    До коментар #8 от "миланов":

    в допълнение и празни пенсионни фондове,рухнало земеделие и предприятия на загуба

    Коментиран от #10

  • 10 Големият ЧЛЕН

    10 0 Отговор

    До коментар #9 от "кирил":

    В допълнение сме имали да получаваме от арабският свят , около 4.5 милиарда долара ,за изнесени стоки машини оръжия, които така и не виждаме , тъй като сме притиснати да ги опростим . И около два милиарда долара са дадени на външно-търговски организации , които трябваше да се върнат на България , но познай?Предприятията и земеделието рухнаха , защото Русия и Горбачов ни отрязаха от техният пазар , а 25% от износа за запад също спря ,обяснимо защо, и после всеки къса и придоби на безценица.
  • 11 сори сорос

    13 1 Отговор
    и друго допълнение- под натиска на сащ,опростихме 3.5 милиарда долара - толкова беше дълга на Ирак към България.

    Коментиран от #14

  • 12 БРАВО

    8 0 Отговор
    Тази икономика се нарича - българономика !
  • 13 стоян георгиев

    3 7 Отговор

    До коментар #5 от "Трол":

    страшен извод!!!!ха,ха,ха...хо,хо ,хо сигурен ли си все пак че не си бил старшина ?и кво като връщаш милрд и кусур?ако се запази тренда за година българската икономика нараства с около 4-5 млрд. демек когато се наложи да върнем кусура ще имаме достатъчно щото милиарда е бил вложен правилно.дано си разбрал ама едва ли!друго си е да обясняваш къв пол е този или онзи .я разкажи за тва как лукоил го купила банка на родшилд !!!!смяххххх!
  • 14 стоян георгиев

    1 8 Отговор

    До коментар #11 от "сори сорос":

    под натиска на сащ в последните четири години спестихме около 12-15 млрд вследствие падането цените на газа и нефта.ти благодари ли на сащ за това и може ли да приспаднем иракския дълг,въпреки че проблема с него и либииския не идват от сащ!я провери при кое правителство опростихме 70% от главницата на тоя дълг?провери колко опрости русия ,а и сащ и не само те!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 некойси

    4 0 Отговор
    Държавата спира да работи, няма пари ... чудят се от къде да ни закопчеят и взимат нови заеми да плащат сметки.
    Кабинета Борисов 3 е на път да си отиде за пореден и надявам се последен път.
    Но заемите ще останат, ще ги плащат децата ни.
  • 17 ХРИСТО ХРИСТОВ

    1 0 Отговор
    По повод на растежа...така наречената икономика е пред фалит....гърците в момента са по добре в пъти....да не се репчи борисов с напредък в отрицателна посока....


    защо излизали вицовете..........в царско време,генерал попитал войниците стига ли им хляба....а те на свойред отговорили....стига господин генерал,стига и артисва.....ами този който остава каво го правите.....изяждаме го...........................
  • 18 НеГРАМОТНО

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бате Цецо":

    ЧУВАЛ ЛИ СИ ЗА ДЪЛГОВА СПИРАЛА ....?????,
  • 19 ГЕРБ

    1 0 Отговор
    Е ВСЕИЗВЕСТНО ЧЕ СА НАГЛИ КРАДЦИ , ОГРАБИХА ЗДРАВНА КАСА , КТБ , ПРЕДИШНИТЕ ЗАЕМИ И ТОЗИ ЩЕ ОГРАБЯТ