15 Декември, 2017 08:17 3 662 11

Богатите – все по-богати, бедните – все по-бедни

  • икономика-
  • богатство-
  • бедност
Богатите – все по-богати, бедните – все по-бедни - 1
Снимка: Shutterstock

Като цяло доходите нарастват, но малцина го усещат: в Северна Америка най-богатите 10% придобиват почти половината от всички доходи, а в Близкия изток – дори над 60 на сто. Най-слабо изразено е неравенството в Европа, пише в свои материал Deutsche Welle.

Най-вече в резултат от масовата приватизация в световен мащаб неравенството между добре печелещите и едва преживяващите се задълбочава. От 1980 г. насам най-богатият един процент от световното население е удвоил доходите си, докато средната класа почти не е мръднала напред - въпреки нарастващите непрекъснато доходи, според статистиката.

Най-слабо изразено е неравенството в Европа. През 2016 година горните десет процента европейци са печелели 37 процента от националния доход, докато в Северна Америка тези десет процента печелят 47 на сто от всичко, а в Близкия изток – дори цели 61 процента. „От 1980 година насам неравенството в доходите рязко нараства в Северна Америка, Китай, Индия и Русия. В Европа тази тенденция е умерена", твърди се в изследването, за което са използвани официални данни от данъчните служби.

Колко неравна е Германия?

В Германия най-добре печелещите 10 процента от населението получават около 40 на сто от доходите, като от 1990-те години насам техният дял е нараснал. За долните 50 процента през последните години остава все по-малка част от общонационалния доход, обяснява Шарлоте Бартелс от Института за икономически изследвания. През 1960-те години тези 50 процента са печелели близо една трета от всички доходи, а днес – само 17%. Нека не забравяме обаче, че тази долна група се ползва от различни социални придобивки, така че съотношението всъщност е по-добро.

Според Бартелс, германската средна класа е относително стабилна и успява да придобие около 40% от общонационалния доход. Но като цяло през новото хилядолетие разликата между бедни и богати расте и в Германия. Най-богатите 0,1 процента в страната дължат благосъстоянието си преди всичко на притежаването на предприятия. Бартелс смята, че над 80 процента от германската икономика е в частни ръце под формата на семейни фирми. Под черта повечето експерти признават, че в Германия доминира средната класа.

Виновен е частният капитал

Авторите от екипа на Пикети дават своето обяснение за икономическото неравенство по света. Според тях причината е непропорционалното съотношение на капиталите в частни и в държавни ръце. Те припомнят, че от 1980-те години насам по цял свят са били приватизирани гигантски имущества. „По този начин за правителствата се ограничава възможността да взимат мерки срещу неравенството", се посочва в изследването. В САЩ и Великобритания държавната собственост дори е на минус, когато от стойността ѝ се извадят дълговете. В Япония, Германия и Франция тя е на плюс, но с малко.

Тома Пикети стана известен със своите критични анализи за развитието на съвременния капитализъм и най-вече с книгата си „Капиталът през 21 век". Сега той и екипът му препоръчват да се подхване борба срещу неравенството, като, например, се въведе световен финансов регистър, който да затрудни укриването на данъци и прането на пари. Те призовават да се улесни достъпът до образование на децата от по-бедни семейства, и предлагат освен това няколко инструмента: прогресивен подоходен данък, повече права за работниците и служителите при взимането на бизнес-решения и приемливи минимални работни заплати.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Morgoth

    8 23 Отговор
    Ако богатия е имал 100, а сега има 1000 той определено е много по-богат. Но ако бедния е имало 1, а сега има 5, ножицата с богатия се е разтворила и разликата между тях е по-голяма, но той не е по-беден! Броя на гладуващите намалява с всяка изминала година независимо, че броя на хората на планетата расте. Така че престанете с тази мантра - бедните не са по-бедни!

    Коментиран от #7

  • 2 гост

    4 18 Отговор
    Бедните живеят много по-добре отколкото преди години. Сега има много хора, които даряват, оставят добри дрехи до кошовете, оставят храна, има социален патронаж, който може да ти носи храна, има приюти за бездомниците. Циганите преди живееха на края на селата в кирпичени къщи с одеала по прозорците, отидете и вижте сега какви са техните махали: имат вода, ток, сателитни чинии, коли, къщите с пвц дограми. Значи ако те са показател за бедните в страната, то доста са се подобрили техните условия, макар и разликата спрямо най-богатите в селото да е нарастанала, то тяхното ниво се е покачило.
  • 3 знайко

    23 1 Отговор
    Проблемът не са богатите в България, а начина по който станаха такива. Това си беше назначен капитализъм на нашите хора в началото , а сега си е мутро - мафиотски капитализъм. Никакво съревнование на качества, умения и знания не е, както го представят по дефиниция.
  • 4 Различен

    16 1 Отговор
    Псевдо демокраДЦията доведе до 1,5% много богати, 3-6% средна класа и останалото беднотия, като 50% от бедните са много бедни!
    То и това бе целта на занятието и за това ни приеха в Евро съюза!
    Нелоялна конкуренция, протекционизъм, мафиотско-монополно-рекетьорско разпределение на държавата, подкупна съдебна система, липса на полиция / освен да те рекетира/, липса на образование, здравеопазване и изобщо ЛИПСА НА СПРАВЕДЛИВОСТ навсякъде и за всичко!
  • 5 abv

    13 0 Отговор
    Капитализма е скапан строй . Бъдещето ще го докаже убеден съм. Той разделя хората и промива умовете на богатите боклуци. Не и на социализма . Там богати бяха партийните лидери. Може би има нова формула която в бъдеще ще видим. Капитализма в един момент ще доведе до гражданска война.

    Коментиран от #8

  • 6 Заклет комунист

    0 3 Отговор
    Най добре е в северна корея, там е и брат ми Че Ге Бара Яко.
    А единственият мерцедес притежава лично другарят КИМ ЧЕН ЧУК УРКО , И НЯМА НЕДОВОЛНИ. Да живеее другарят УРКО И РОДАТА МУ .
    Там всичките са равни , и отиваме всичките да искаме убежище в развитие комунизъм на сев. Корея .
  • 7 Патриот

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Morgoth":

    В голяма грешка си.
    В света има определен обем капитали.
    И когато богатият става по-богат, то е за сметка на бедният.
    Богатствата на Европа идват от африканските и колонии и България.
    Няма как определен паричен капитал да се увеличава и за бедния и за богатия. При уславие, че обемът му е един и също.

    Коментиран от #10

  • 8 Glog

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "abv":

    Капитализмът като политико-икономическа система едва ли има реален конкурент в сегашно време. Но има капитализъм и КАПИТАЛИЗЪМ. Около края на ХІХ и началото на ХХ век (до началото на Първата световна война) има капитализъм. Но по това време около половината или дори доста над половината от хората са били от средната класа, а семействата от средната тогава са имали по четири, пет и повече деца, жените не са работили освен по-леката земеделска работа на село, пенсии е нямало, но семейството е успявало да се изхранва и да даде такова образова образование на децата, каквото са имали родителите или по-добро от него. Макар тогава производителността на труда да е била поне десетина-петнайсет пъти по-ниска от сега. А сега дори семейства от горните слоеве на така наречената средна класа трудно дава образование на едното или на двете си деца, макар и двамата родители да работят.

    Та проблемът не е в капитализма, а в това, какъв вид е този капитализъм. Сегашният се нарича ГЛОБАЛИЗИРАН НЕОЛИБЕРАЛИЗЪМ, възниква в САЩ и Англия някъде около 1970 година, налага се силово основно от САЩ (до начало на 2017 година) и от ЕС, който предизвиква процес на увеличаване на богатството на богатите и бедността на бедните. Някои от идеите на ТРЪМП са насочени срещу този процес и именно поради това той е посрещнат от богатите личности, социални групи и държави толкова негативно и с такава омраза.
  • 9 Ядеитн

    1 0 Отговор
    Богат са става като зимваш, а не даваш. Нормално си е като си по-голем чиляк, капиталистин, да зимваш повече. То туй си човешко - секой иска да зимва ако може, ама лесно нема!
  • 10 Morgoth

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Патриот":

    Много далеч си от истината. От началото на века световната икономика е нарастнала драстично, на фона на значително по-малка инфлация.
    Богатството на света не се изразява само в изкопаното злато, а дори и то продължава да се копае. Всички нови технологии са добавка. Освен това цените са спекулативни - от къде мислиш се взеха $500 млрд за биткойни? Да не мислиш, че някой ги е платил?
    Ако ти беше прав с увеличаването на населението можеше само да се обеднява, а реално е обратното, защото това население генерира печалби. Дали те се разпределят справедливо е друг въпрос, но бедните не обедняват.
    Най-правилната метрика е броя на гладуващите в световен мащаб и тази бройка намалява. Слагайте колкото искате минуси, завиждайте и мразете всеки успял, това е характерно за андрешковка България, но фактите няма да се променят.
  • 11 факт

    1 0 Отговор
    В най-бедната страна от ЕС, неравенството е най-голямо. У нас, най-богатият 1% владее 80 % от активите на страната.