8 Януари, 2018 14:03 3 250 1

Французи взеха летището в Белград

  • летище-
  • белград-
  • концесия
Французи взеха летището в Белград - 1
Снимка: Shutterstock

Vіnсі Аіrроrtѕ спечели концесията на летище „Никола тесла” в Белград. Френската строителна компания трябва да инвестира 1.5 млрд. EUR. „Предложението на Vіnсі Аіrроrtѕ беше най-добро на база правни, финансови и технически критерии”, каза пpeмиepът нa Cъpбия Aнa Бъpнaбич. От френската компания първоначално предлагат 501 млн. EUR плюс още 732 млн. EUR допълнителни инвестиции. Годишните концесионни такси са между 4.3 и 16 млн. EUR.

Стремежът на концесионера е да превърне най-голямото летище на Балканите в регионален център с помощта на Air Serbia, която е партньор на Еtіhаd Аіrwауѕ. Половината от пътниците се обслужват от сръбския национален превозвач, за който белградското летище е хъб. За 2017 г. през аеропорта са минали 5.3 млн. пътници.

Концесионирането на летища от страна на Vіnсі Аіrроrtѕ започна през 1995 г. с концесионирането на летището в Камбоджа. От тогава досега компанията обслужва 35 летища. На тях годишно биват обслужвани 130 млн. пътници.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Излезе

    0 0 Отговор
    Излезе, че Белград прекарва една идея по-малко пътници, нищо че няма европейци на посещения и европари за строежа ?
    Населението е също съизмеримо с нашето, можем само да гадаем че след концесията пътниците ще нарастнат там (може би за сметка на нашите) ...