16 Януари, 2018 09:21 2 937 0

Авиокомпанията превозила най-много пътници

  • авиокомпания-
  • пътници-
  • превоз
Авиокомпанията превозила най-много пътници - 1
Снимка: Shutterstock

Германската Lufthansa Group, в която влизат освен националният превозвач на ФРГ, също така и Swiss International Air Lines, Austrian Airlines, Brussels Airlines и Eurowings е превозила 130 млн. пътници през 2017 г. По този начин тя е на първо място по превоз на пътници за миналата година като изпреварва победителят за 2016 г. – Ryanair, която е превозила 128.9 млн. пътници. За миналата година Lufthansa Group е отчела ръст при клиентите си в размер на 18.5%, а Ryanair – 10.2%.

Основният фактор за повишаване броят на превозените пътници на германския превозвач е фалитът на Air Berlin, както и дъщерната компания Niki на пилота от Формула 1 Ники Лауда. Не по-маловажен е и фактът, че през миналата година пилотите на Lufthansa стачкуваха по-малко. Дълго време те протестираха срещу споразумението за пенсия и начина, по който се образува възнаграждението им. За 2017 г. само Lufthansa е превозила 66.2 млн. пътници, което е със 6.1% повече в сравнение с година по-рано. За разглеждания период клиентите, които са ползвали услугите на Eurowings и Brussels Airlines са се увеличили със 77%, до 33.2 млн. души.

По отношение на нискотарифния авиопревозвач Ryanair, динамиката на увеличение броя обслужени пътници му е била по-ниска от тази през 2016-а като прирастът е бил 15%. Причина за по-малкия ръст е отменените редица полети в края на 2017 г. Въпреки трудностите, през тази година се очаква Ryanair да превози 140 млн. пътници.

Ръст в броя на превозените пътници за миналата година отчитат и редица други европейски авиокомпании. Френско-холандската група Air France — KLM е обслужила 93.4 млн. души, или с 5.6% повече в сравнение с 2016-а, а британската нискотарифна авиокомпания EasyJet – 81.6 млн. пътници, което е увеличение от 9.6%. От услугите на Turkish Airlines са се възползвали 68.6 млн. пътници, което е с 9% повече в сравнение с година по-рано. Плановете за 2018-а са техният брой да достигне 74 млн. души.

Сред най-динамично развиващите се авиокомпании на Стария континент през 2017 г. е била Wizz Air. За 2017 г. ръстът в броя на обслужените пътници е бил 24.1%, до 28.3 млн. души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА