22 Януари, 2018 12:52 9 644 13

Фирма осъди НАП за 3,4 млн. лева

  • фирма-
  • нап-
  • съд

Фирма от Пазарджик осъди Националната агенция за приходите (НАП) за рекордното обезщетение от 3.434 млн. лв. по Закона за отговорността на държавата и общини за вреди. ”Ай инвест” ЕООД е претърпяла имуществени вреди за 2.9 млн. лв. плюс лихвите заради забавена ревизия, става ясно от решението на Административния съд в Пазарджик.

НАП е осъдена да плати и 20 150 лв. разноски. През 2013 г. пазарджишкото дружество купува имот от друга фирма, който след това се опитва да продаде с печалба от 2.9 млн. лв. на трето ООД. Става дума за туристическа сграда в Ракитово със застроена площ от 192 кв. м и поземлен имот от 6000 кв.м. Цената на сделката е 5.7 млн. лв. без ДДС. Върху имотите има учредени ипотеки, които пазарджишката фирма е трябвало да заличи с парите от възстановения ДДС.

Веднага след първата сделка фирмата започва втора - продажбата на въпросните имоти на трето дружество. В предварителния договор е уговорена цена от 8 140 000 лв. без ДДС, като продавачът се задължава до декември 2013 г. да представи доказателства, че върху имотите няма тежести, а до юли 2014 г. да инвестира в ремонт. Тази продажба обаче е провалена, тъй като, вместо да възстановят ДДС на фирмата от първата сделка - 1.14 млн. лв., през юни 2013 г. от НАП започват ревизия за дейността на фирмата през последните 3 месеца.

В заповедта за ревизията е записано, че тя трябва да приключи до 3 месеца, т.е. до септември 2013 г. Ревизионният акт обаче идва едва на 18 февруари 2014 г. Той е атакуван и отменен от Върховния административен съд, но това става през октомври 2015 г., когато вече е късно за сделката. След крайния срок за представянето на документите за липса на тежести, през декември 2013 г., кандидат-купувачите отправят писмено уведомление за прекратяване на договора. И така фирмата губи възможността за печалба. Съдът намира, че ако приходната администрация беше възстановила очакваната сума за ДДС в съответните срокове, дружеството щеше да изпълни задълженията си по предварителния договор и да спечели от сделката 2 928 000 с ДДС. Той не приема доводите на НАП, че ревизията се е забавила, защото са събирани доказателства за незаконни доходи.

Решението може да се оспори пред Върховния административен съд. От НАП твърдят, че всичко е зависело от действията на фирмата. От прокуратурата също пледират, че искът е неоснователен. Съдът обаче е категоричен: "Ищецът няма и не е имал законно установено задължение да счита, че дори и при започване на ревизия от страна на НАП тя ще бъде удължавана толкова много и ще приключи едва през месец февруари 2014 г.", пише в-к Сега.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    57 3 Отговор
    Няква нагласена схема... къв е тоя имот в Ракитово за 8 млн...
    Доста добре измислена схема...замесени данъчни и съдии...
  • 2 Хихихи

    65 0 Отговор
    Парите за глобата от заплатите на нападжиите ли ще ги вземат?????
    Кой ще понесе отговорност за загубите на държавата????

    Коментиран от #9

  • 3 Варна

    32 1 Отговор
    192 кв.м. РЗП и 6 дка. дворно място за 8 млн. лв. ?

    - Това е чиста проба пране на пари!
  • 4 ДДД

    25 0 Отговор
    забравиха да споменат за нефтения кладенец
    в средата на мястото и златна мина
    в северния краи
  • 5 ГОСТ

    7 4 Отговор
    маи на ДДС то му се вижда края:)
    всеки ще продаде дъвка за 1 000 000
    плаща 10% печалба и тегли 20% ДДС

    Коментиран от #11

  • 6 Патриот

    13 0 Отговор
    Не се тревожете някой НАШ човек е взел и препродал къщата. Спечелил е някой лев, сега пак народа ще плаща щетите за игрите на съдии и данъчни.
    Сякаш милиардите дето ги изхарчи мутрата за 4 месеца не бяха достатъчни, ами и това.
  • 7 Денислав

    10 1 Отговор
    Ех значи... И тая година ми заминаха данъците за далавери.... Нищо, догодина няма да плащам данъци и готово :D
  • 8 крадец

    7 0 Отговор
    а,всички се чудим как ни краднат,то било много лесно!!!!!!!!!!!!!
  • 9 Майкави НАП

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хихихи":

    От наще пари естествено, целия НАП да бъде отстранен и глобен за простотййте където правят!! После ние да плащаме!!
  • 10 гого

    2 1 Отговор
    пак като не са милиарди .... добре.но явно като стане това ,ще минат на милиарди.
  • 11 Гад

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "ГОСТ":

    Не ставаш за ДДС измамник, изобщо не си в час
  • 12 сргсьдфс

    1 0 Отговор
    КОМИНИЗЪМ !!!
  • 13 гост

    1 0 Отговор
    Само така ,кой не спазва сроковете ще плаща.Сега следва тази глоба да се разпредели на съответните служители и директори всеки според задълженията му и да я възстановят в бюджета.Не съм длъжен като данъкоплатец да плащам за некадърната работа на чиновници,които не са за тази работа .