Last news in Fakti

27 Януари, 2012 13:15 4 602 2

Идва бум на е-икономиката

  • интернет-
  • икономика-
  • смартфон-
  • бизнес-
  • google-
  • facebook

След 4 години само в Китай 800 млн. души ще са в мрежата

Идва бум на е-икономиката - 1
Бизнес ще се прави навсякъде. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стойността на интернет икономиката в страните от Г20 ще се удвои до 2016 година, прогнозира Boston Consulting Group. Очаква се тя да нарасне от  2,3 трлн. долара до 4,2 трлн. долара, като най-голям принос за ръста ще има бумът на мобилния интернет.

Традиционният достъп до мрежата чрез настолен компютър постепенно ще избледнява, пише Би Би Си. Падането на цената на смартфоните допълнително ще ускори този процес. Очаква се до 2016 година 80% от потребителите да влизат в мрежата именно през телефоните си.

Проучването на експертите е поръчано от Google.

Според очакванията им половината население на света (около 3 млрд. души) ще ползва интернет до 4 години. В момента около 200 000 души се включват в глобалната мрежа за първи път.

След 4 години само в Китай 800 млн. души ще са в мрежата – това е повече от интернет-потребителите в  САЩ, Индия, Франция, Германия и Великобритания взети заедно.

Тези данни изглеждат впечатляващи, но все пак са малка част от глобалната икономика. През 2010 г. е-икономиката е само 4.1% от общия размер на всички икономики в 20-те най-богати страни в света, въпреки че възлиза на 2,3 трлн. долара - повече, отколкото икономиките на Италия или Бразилия.

От анализа стана ясно, че Великобритания има една от най-напредналите интернет икономики.

Boston Consulting Group са категорични, че интернет вече няма да е лукс.

Интернет ще става все по-социален, а бизнесът ще трябва да адаптира хората и структурите си към цифровата икономика, смятат още изследователите.

Очакванията са от тези трансформации победители да са компании като Google, Facebook, Amazon, Apple, руската Yandex в Русия и други подобни от Китай и Тайван.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Mal ii

    1 0 Отговор
    "Очаква се до 2016 година 80% от потребителите да влизат в мрежата именно през телефоните си." Може, но не и в България. На тези огромни цени спрямо доходите на българина, това няма как да стане!
  • 2 коко

    0 1 Отговор
    Не съм съгласен с теб Mal ii .Българите(поне 96%) са много тъпи в това отношение.Искам да кажа 4е може да живее под наем,да няма доходи да има 5 кредита и 100 сметки за плащтане ,но има 3 телефона 2 I-pad-a и бърз интернет(барабар Петко с юнаците).Ние нямаме стандарт,нямаме държава,нямаме образование,но сме много на Ти С IT...