Last news in Fakti

2 Април, 2018 15:51 1 316 5

Турция е инвестирала 80.8 млн. евро в България за 2017 г.

  • турция-
  • инвестиции-
  • емил караниколов

Двустранната търговия е балансирана, като за 2017 г. е почти 4 млрд. евро

През 2017 г. турските инвестиции в България са 80.8 млн. евро, каза министърът на икономиката Емил Караниколов на Българо-турски бизнес форум в Истанбул.

В него участваха над 150 български и турски фирми, съобщи пресцентърът на министерството на икономиката.

По думите Караниколов форумът демонстрира воля и желание за още по-динамичен диалог и по-интензивно и мащабно развитие на отношенията между България и Турция.

Той изтъкна, че Турция е един от водещите търговски партньори на България, като заема четвърто място в българския износ и пето място във вноса. Той допълни, че географската близост и потенциалът на пазарите предопределят висока активност между българските и турските фирми.

"Двустранната търговия е балансирана, като за 2017 г. е почти 4 млрд. евро. Българският износ за Турция надвишава 2 млрд. евро, заема 7.8% от общия износ и бележи ръст от 10%. Вносът от Турция е 1,9 млрд. евро, като заема 6.3% от общия внос и бележи ръст от 17.3%", подчерта Караниколов.

Икономическият министър заяви, че за периода 1996 - 2017 г. турските инвестиции в България са в размер на над 1 млрд. евро, а за 2017 г. те са в размер на 80.8 млн. евро.

"Тези цифри категорично потвърждават важното значение на Турция като външнотърговски партньор на страната ни.", подчерта Караниколов.

Той допълни, че допълнителен импулс за развитие на двустранните икономически отношения може да даде и провеждането на сесия на Междуправителствената българо-турска комисия за икономическо сътрудничество.

"Използвам настоящия форум, за да ви информирам, че с решение на МС на Република България съм определен в качеството ми на министър на икономиката за съпредседател от българска страна на комисията", посочи Караниколов.

От турска страна беше отправено предложение в началото на следващата година в Бурса да се състои следващият бизнес форум.

По време на посещението министър Караниколов проведе среща с министъра на икономиката на Турция Нихат Зейбекджи. Двамата обсъдиха търговско-икономическите отношения, както и възможностите за тяхното активизиране. По време на срещата беше поставен акцент на възможностите за инвестиции в инфраструктурни проекти и сътрудничеството в областта на земеделието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ало

    14 6 Отговор
    Турция инвестира 80 800 000 милиона.... а Българите колко инвестираха който всеки ден в този сайт плюят, рият и убиждат Турците жалки сте че само обидите могат да ви успокоят завистта
  • 2 Патриот

    6 5 Отговор
    Половината са минали през партията ДПС, 1/3 от ГОСТ и останалите на развитие на бизнеса на Мехмет, Ахмед, Реджеб и нито лев на Иван, Георги Стамен.
    Това не е инвестиция, а овладяване на икономиката на страната от вътре.

    Коментиран от #5

  • 3 гост

    4 3 Отговор
    Емилеее Емиле !!!! Изпи ли си хапчетата !!! Инвестирали в корани рейсове за изборите заплати на ходжите и ибрици !!!!
  • 4 Иванов

    1 2 Отговор
    Къде да поръчам един ибрик? Гледжосан, ако може, че бидето ми се счупи.
  • 5 Ало ИЗМАМНИКА

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Патриот":

    ХАХА ОТИВАЙ ДА СЕ ПРЕГЛЕДАШ големия "патриот" Турция ще каже че публично е наляла 80 милиона в партии едва ли и ти си вярваш а нали Ааа