Last news in Fakti

1 Май, 2018 23:00 4 137 21

Гърция изгражда "чисти" централи с мощността на две АЕЦ

  • гърция-
  • веи-
  • аец

Гърция се готви да проведе обществен търг за 2,6 гигавата проекти за възобновяеми източници на енергия, за да привлече инвестиции и да повиши използване на чиста енергия в страната, предава Bloomberg.

"От сега нататък производството на възобновяема енергия и цените ѝ ще бъдат определяни от конкурентни търгове", заяви министърът на енергетиката Йоргос Статакис. Това "би трябвало да окуражи инвестиции във възобновяема енергия от между 2,5 и 3 милиарда евро, особено във вятърни ферми".

Правителството публикува окончателните разпоредби за търговете. Първият ще се проведе в началото на месец юли т.г. и чрез него ще бъдат раздадени разрешителни за изграждането на 300 мегавата проекти за генериране на електричество от вятър и 300 мегавата от соларни фотоволтаици. Промяната от входни тарифи към аукциони следва по-голямата част от пазара.

"Има особено голям интерес от установени играчи на пазара за вятърна енергия, но има и интерес от чуждестранни инвеститори", посочва Димитрис Асимакис, партньор в Norton Rose Fulbright LLP, правна компания, която съветва компании, които искат да инвестират в сектора.Гърция е добре позната със множеството си слънчеви дни, което задвижва и туристическата индустрия, но има и ресурс за вятърни ферми. Както всички страни-членки на ЕС, Атина трябва да използва за поне 18% от нужното си електричество възобновяеми източници до 2020, уточнява Money.bg.

Държавата ще раздава на търгове проекти за по 300 мегавата всяка година от 2018 до 2020 година, а през 2019 година и два проекта от по 400 мегавата. Общият капацитет трябва да достигне 2,6 гигавата -- или колкото два ядрени реактора.

Търгът през юли ще бъде отворен за вятърни проекти между 3 и 50 мегавата и соларни в две категории -- под 1 мегават и между 1 и 20 мегавата.

Вероятно Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие ще дават кредити за проектите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар

    31 2 Отговор
    А България Изгражда.🤔
    Пързалки да Пуска Народа по Тях🤗

    Коментиран от #18

  • 2 Антон 1

    36 5 Отговор
    Те тия ,ако не са в криза ,представете си какво ще изграждат !
    Мързеливи и глупави били !
    Ние щот сме много убави !
  • 3 Робот

    16 8 Отговор
    Нищо не изгражда Гърция! Изграждат гръцките политици, за да могат да крадат като българските. Гласуват си закон, за ограбване на народа и си крадат законно.
    Примерите са отчайващо многобройни!
  • 4 Не ги понасям

    13 8 Отговор
    А тук кога ще се направи нещо, че държавата да има работеща икономика и по този начин стандарта на живот на хората да се повиши и да започнем да живеем като бели хора?
    Щом управниците нищо не правят в тази насока значи, че не искат хората да живеят добре, а да бъдат натиснати като роби.
    А кой управлява от 10 години насам не са ли ГРОБ?
    Е ха да са ви честити и пак тях изберете, за да си останете роби завинаги.

    Коментиран от #12

  • 5 Ц.ц.

    17 3 Отговор
    ние ще градим белене да огодим на руснаците понеже нашия борисов е страхлив и не знае. и 90 % от блгарите са прости и избират простаци всички очакват да забогатеят като търкат билети от лафка ужас пълен разпад

    Коментиран от #7, #10

  • 6 Беляне

    10 4 Отговор
    А ние си купихме реактори 2 поколение и сме много горди !!!
    Беля-не ще правим.
  • 7 Голям прос

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "Ц.ц.":

    Да имаш по-добри предложения? Или се изчерпа с критиките
  • 8 Вулканизатор

    10 5 Отговор
    Много хитро, типично за мързеливите гърци! Първо, държавата ще прибере едни пари, без да прави нищо, започвайки от продажбата на тържната документация, прибиране на пари от самите търгове и стигайки до разрешителните за строеж. Второ, ще привлече кредити, което ще стане за сметка на спечелилите търговете фирми. Трето, ще прибира пари и от достъп и пренос на електроенергия. Четвърто, данъци. А в края на краищата, както винаги, ще го отнесат обикновените потребители, по простата причина, че зелената енергия е по-скъпа и това ще повлияе на ежемесечните фактури за ток. На фона на "стегнатите колани" в икономически смисъл на думата, повишаване на цените на ток, едва ли би зарадвал потребителя, особено ако е завод с голямо потребление на електроенергия! Но както виждаме, всичко се предоставя красиво и розово, до такава степен, че всички се радват, освен мислещите, разбира се!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ц.ц.":

    Всъщност се опита да угоди на Уестингхаус.
  • 11 Салам Алеко

    5 12 Отговор
    Един такъв генератор, едва след 25 години започва да дава чиста енергия, предвид багери и останалите машини и цемент, изхвърления въглероден двуокис се равнява на 25 годишна работа въглища!(изчислено от специалисти! За 25 години при норнална работа, 2 пъти ще сменят генератора, и 4 пъти скоростната кутия! Перките се сменят в зависимост от желанията на гръмотевиците на Зевс! Освен това, обикновенните хора трудно се съгласяват с киченето на планините с генератори!
  • 12 Да да

    8 5 Отговор

    До коментар #4 от "Не ги понасям":

    Заради такива като теб,дето гласувахте за Орешарски сме 2 год.назад! А и твоите съпартийци искаха Белене на 10 млрд. !

    Коментиран от #20

  • 13 Реалист

    9 3 Отговор
    Нека нашите "атомници" с блуздаещи електрони в главите внимателно да прочетат написаното. Енергията от ВЕИ-та става все по-евтина. Специално Гърция по островите има почти идеални условия за вятърна и соларна енергетика. Много важно че на баира се виждала перка - нали има евтин ток (няма пренос). При по-голямо производство могат и опреснители да използват, че сладката вода е малко кът.

    Зелената енергия е бъдещето а не излъчващите радиация помийни ями който завещаваме на поколенията след нас.
  • 14 Зорлем

    5 3 Отговор
    Нещо не схващам какво точно ще изгражда гръцката държава, защото явно щели да правят някакви търгове за разрешителни и "входни тарифи", пък самите проекти щели да са кредитиране от разни банки. Изобщо май няма да са компютри, а компоти (както обикновено)...
  • 15 Гост

    2 3 Отговор
    До няколко години съвсем ще се закопаем с износа на ток извън отоплителния сезон. Свършено е с евтиният ток за отопление рано или късно ще се вдигне и цената на въглищата, а също и на квотите за въглеродни емисии. Ако не се сложи някакъв ред с топлофикациите и не се подпомогне газифицирането, лошо им се пише на хората топлещи се на ток.

    Коментиран от #16, #17

  • 16 гост

    6 3 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Всъщност Гърция харчи поне три пъти повече ток лятото за климатици , да не говорим , че тогава се увеличава с 6-7 милиона заради сезона , така че пука им на дедовия за отопление , те и без това на юг от Солун никой не се отоплява ! А лятото най-изгодния ток е коооой ??? Ауу каква изненада , май от фотоволтаици и перки , защо тая мъка Господи !!! Как да прилъжем коварните елини да си купуват повече газчица и атомни реакторчета , че да ги вържем за още 30-40 години ?? Какви времена бяха , а сега какво , всички стават независими и теглят здрави майни на матушката , кво ще го правим тоя скъп газ , язък за надеждичките !!!
  • 17 гост

    2 4 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    И сигурно ще препоръчал на всеки от хилядата и кусур острова да прекарат подводни газопроводи и ТЕЦове за тях да построят , а ?? Божеее , Боже как можаха да ги измислят тия ВЕИта да ни бъркат далаверата , то след 4-5 години всяка къща ще си е електроцентрала , даже и за електромобили ще им остава , отиде и петролеца , та се не видя !!!
  • 18 гост

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Коментар":

    В България в момента има МОРАТОРИУМ , щото другарите се уплашиха , че ойде далаверата на ТЕЦовете , ама 2020 изтича и някои компании се готвят и то здраво , ще видиш какво изгражда България !!!

    Коментиран от #19

  • 19 Коментар96

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    Какво ще Изгради 🤔
    Ще видите какво ще Изгради
    Ще се Оправиме Икономически
    Ще се Оправиме Здравно
    Ще се Оправиме Финансово
    Ще си Оправиме Армията
    Ще си Оправиме Пътищата
    Ще си ???????????????????
    До кога бе ГОСТ ДО КОГА ЩЕ ????????

    Коментиран от #21

  • 20 Не ги понасям

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "Да да":

    Ти си много вдлъбнато парче и срам за Родината ми.
    Аз никога не съм гласувал за Орешарски и не членувам в нито една партия. Точно заради това аз съпартийци нямам от никоя политическа сила, но явно граховото зърно в главата ти не може да възприеме, че има и такива безпартийни хора като мен. Може ли това микроскопично нещо в главата ти да вдене, че не всеки, който не харесва ГРОБ се числи към БСП или ти е трудно? Да позная ли трудно ти е и това личи много от елементарния ти коментар, в който причисляваш този и онзи, към когото си поискаш. Такива като теб разсъждават мега елементарно "Щом не си от нашите значи си от другите" е да ама не има и такива като мен, които не е нито от вашите нито от другите. Дори не си струваш времето, което си губя, за да напиша този коментар. И без това си толкова елементарен, че и амебата има повече акъл от теб.
  • 21 Зорлем

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Коментар96":

    Те "гост"-а и "Електрика" са вперили погледи в светлото бъдеще и затова (почти) всичко при тях е "ще". Паралелите с пламенните партийни секретари, независимо преди или след 89-та, дори не са смешни.