10 Май, 2018 17:48 2 447 9

Балканите: Скъп и липсващ ток

  • балкани-
  • ток-
  • електроенергия

Развитието на атомната енергетика ще осигури на страните от Югоизточна Европа стабилен и непрекъснат източник на енергия

Сериозен недостиг на електроенергия и значителен ръст на цените на тока в страните от Югоизточна Европа прогнозират експертите от New Nuclear Watch Institute (NNWI).

Авторите на доклада „Електроенергийният пазар на Югоизточна Европа: Влияние на новите тенденции и политики“, който бе представен на 10 май 2018 г., прогнозират, че без увеличаване на производствени мощности, извън това, което в момента е планирано и отразено в EURS16 и прогнозите на БАН, през 2027 г. енергийният пазар на Югоизточна Европа рискува да се сблъска с дефицит между 35 и 150 тераватчаса на година.

Експертите твърдят, че това би довело и до ръст на цените на електроенергията с 30% – до нива от 160-170 евро за мегаватчас. Причина за това е изпълнението на изискванията на политиката на Европейския съюз за намаляване на парниковите газове с 40% до 2030 г. и забавяне на повишаването на глобалната температура до 2 градуса в сравнение с прединдустриалните стойности. Част от тези дейности включват отказа от използване на изкопаеми горива в транспорта и енергетиката, включително закриване на въглищни централи до 2030 г.

Докладът на NNWI представя оценка на въздействието на новите направления на европейската политика и линии на развитие, които се формираха в последните години. Електроенергийният пазар в Югоизточна Европа е по-нестабилен от това, което показват настоящите прогнози. Вероятността за влияние на външни фактори се подценява, като по този начин се поставя на риск устойчивостта на бъдещата енергийна система.

„Югоизточна Европа е изправена пред предизвикателството за неизбежен отказ от изкопаеми горива, като в същото време запази сигурността на енергийните си доставки. По наше виждане, атомната енергия е важна част от това решение“, заяви Тим Йео, председател на NNWI, който е бивш министър на околната среда на Великобритания и бивш председател на Специалния комитет по енергетика и изменение на климата от 2010 г. до 2015 г.

По думите на Йео, увеличаването на търсенето на електроенергия, включващо бързото разпространение на електрически автомобили и широкото използване на технологиите за обработка на данни (т.нар. копаене на криптовалути), които изискват голямо електропотребление, заедно с ускореното въвеждане на по-строги изисквания за опазване на климата и околната среда, представляват значителен риск за сигурността на електроенергийните доставки в страни като България, Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Гърция, Унгария, Македония, Румъния и Сърбия. В средносрочна перспектива значението на тези фактори само ще се увеличава и ще доведе до сериозен дефицит на електроенергия в региона. За удовлетворяване на търсенето е необходимо въвеждането на нови мощности, заяви Йео.

Изграждането на нови безвъглеродни базови мощности, преди всичко АЕЦ, е рационално енергийно решение за региона. Развитието на атомната енергетика ще осигури на страните от Югоизточна Европа стабилен и непрекъснат източник на енергия и ще даде възможност да бъдат изпълнени задълженията по намаляване на CO2.

„Ако правителствата не успеят да увеличат производствените мощности, към 2030 г. Югоизточна Европа може да стане нетен вносител на електричество. В резултат ще бъде нарушена регионалната енергийна сигурност, а домакинствата и бизнесът ще трябва да плащат по-високи цени за електроенергия“, сподели и експертът по енергийна политика Славчо Нейков. Нейков добави, че подобно развитие би довело до забавяне и дори до затрудняване на икономическото и социално развитие на региона.

Решенията за развитие на нови енергийни мощности трябва да бъдат взети в близките 2-3 години, за да може до 2025-2030 г. да се обезпечи търсенето. Изграждането на нова АЕЦ е продължителен процес, а енергийният дефицит в региона се очаква в следващите десет години. Ясният път за действие е ангажирането – политическо и финансово – с разширяването на нисковъглеродните базови мощности в региона, категорични са експертите от NNWI. Това означава, че правителствата на страните от Югоизточна Европа трябва сериозно да обмислят своите енергийни стратегии и техните бъдещи политики трябва да включват ядрени мощности, заедно с възобновяеми енергийни източници, за да отговарят на целите на Европейския съюз.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    9 15 Отговор
    Айде пак зарибявки - от " нов атомен наблюдател институт" се опитват (естественно) да прокарат поредната глупост за нови ядрени централи на Балканите. Много по-добре е ВЕИ-та или въглищните обърнати на метан, отколкото "чернобил 2, 3 и т.н."

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Чай ся

    15 3 Отговор
    Оня гъол в Белене нали беше ненужен и нова АЕЦ ще е на загуба. Ся тука ми разпраят че тряя да строим. Аз вярвам в нащи управници и най-много на бат Тикво .Те казаха не на нова АЕЦ така че тази новина е фалшива и изследването е правено от русофили.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Доктор Охболи

    16 3 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Ти - реалист? Какви веита , няма такова животно като възобновяема енергия. Като отнемеш на вятъра енергията, той не може да дойде до тука и да ти донесе поне малко влажен въздух, всичко се извалява в Западна Европа. Слънчеви панели - в пустините. Въглищните да минели на метан... а метана откъде? От "гадната" Русия дето ни продавала скъпо газа? Или ще мааш боб и ще произвеждаш метан? Смях.
  • 5 гост

    10 1 Отговор
    Само не разбрах , има ли още баламурници , дето не вярвят , че Марица Изток до 2030 ЗАТВАРЯ ??!!
  • 6 гост

    2 1 Отговор
    Ааа и да не пропуснем последната новост за "потоците" !!!
    Полският антимонополен регулатор UOKiK (Управление за защита на конкуренцията и потребителите) е предявил обвинения срещу „Газпром“ и пет чуждестранни компании, отговорни за финансирането на газопровода „Северен поток 2“, става ясно от съобщение на ведомството. „Антимонополното дело бе инициирано от UOKiK преди няколко дни“, съобщава антимонополният регулатор, но обявяването му полската страна реши да направи именно в сряда 9 май, отбелязва Интерфакс. “Председателят на комисията може да наложи на предприятието глоба от 10 % от приходите за годината, предхождаща годината, за която е наложена глобата, ако компанията е извършила сделка в областта на концентрацията, без съгласието на председателя. Ако концентрацията вече е осъществена, UOKiK може да поиска продажбата на част от активите на предприятието, продажба на контролен пакет от акции или прекратяване на дружеството“, заканва се полският регулатор.
    За който е забравил , 100% от акциите на "потока" са заложени в Лондон за кредит , тоест могат да бъдат запорирани при съдебно решение !!!! Защо тая мъка , господи !!!
  • 7 ЗЕВС

    8 1 Отговор
    Някакви експерти седнали да дават акъл на Балканския обединител за енергийната стратегия на балканите?! Турция за разлика от България има ясна стратегия която изпълнява, и до 2027 г. ще стане енергиен разпределител за цяла Европа, с изключение на Германия която строи "Северен поток-2. Три атомни централи ще бъдат въведени в експлоатация в Турция между 2023 г. и 2030 г. Газовият проект "Турски поток" ще доставя руски газ до Турция, а втората тръба - до Европа. Планирано е двете тръби да заработят до 30 декември 2019 г. Доставките на природен газ за Турция, които в момента се транзитират през България, ще бъдат спрени в края на 2019 г., когато в експлоaтация трябва да влезе газопроводът "Турски поток". Ако бъде построена и втората тръба на "Турски поток", газът за България ще минава през турска територия. След това нашите тръби може да пресъхнат заедно с приходите от транзит ! Остава ме без газ, без ток. България от износител ще се превърне в вносител на енергоресурси! И всичко това благодарение на "далновидни" политици!

    Коментиран от #8, #9

  • 8 гост

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "ЗЕВС":

    Надай се коньо на зелена трева !!!
  • 9 Русенец

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "ЗЕВС":

    Цялата каша забъркаха ГРОБ-арите под ръководството на Тато Джуниър. Той превърна България в енергиен просяк !