Last news in Fakti

27 Юни, 2018 22:00 1 690 2

Данъчни пестят 300 млн. лв. от интернет

  • нап-
  • данъчни-
  • реформи

Около 300 млн.лв. преки административни разходи е спестила Националната агенция за приходите (НАП) благодарение на електронна комуникация. Агенцията предоставя над 80 онлайн услуги и обменя над 120 млн. е-документа годишно. Това стана ясно на форум за е-икономиката в София. След въвеждане на автоматизираното изпращане на е-съобщения за просрочени задължения, от НАП планират чрез безплатен ПИК всеки да „вижда“ здравното си досие.

Представители на Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ), Комисия за защита на личните данни (КЗЛД), Комисия за защита на потребителите (КЗП), НАП, Столична община, НПО и бизнеса представиха проблеми и решения в е-услугите в България.

„Всяка година Естония спестява над 800 години работно време. 99% от обществените услуги се предлагат онлайн 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Електронно не се случва само сключване на брак, развод и покупка на имот“, коментира Стефан Христов от фондация „Граждани срещу бюрокрацията“. „Технологиите у нас са достъпни и е налице законова рамка за дигитална промяна. България има шанс да се превърне от офлайн – в онлайн държава. Трябва да приемем, че електронният свят е по-удобен, бърз и сигурен и да не позволим на хартията „да изяде“ компютъра“, заключава той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    12 2 Отговор
    Мн е важно да се съобщи навреме на данъкоплатците кога и къде ще им се връщат тия пари,че да се наредим навреме на опашката
  • 2 пост

    5 0 Отговор
    С мед и масло да ги нахрани човек данъчните