Last news in Fakti

1 Юли, 2018 23:00 3 097 17

Дания: Колоезденето движи икономиката

  • дания-
  • велосипед-
  • колело

Колоезденето има голямо въздействие върху обществото! Това отбелязват от посолството на Дания в София.

Оттам уточняват, че ново датско проучване установи, че колоезденето има голямо въздействие върху общественото здраве, трафика и икономиката.

С повече колоездачи от колите в Копенхаген, Дания е една от водещите велосипедни нации в света. Въпреки това, можем да се справим и още по-добре. Ако годишният брой на колоездачите се увеличи с 10%, датското общество ще има следните ползи:


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А у нас

    37 1 Отговор
    ... ще продължаваме да сме нездрави, леко или повече пълни и все-така самотно возещи се в 20-годишни дизели....

    Коментиран от #10

  • 2 Дионтей

    30 4 Отговор
    Има много време да мине, докато успеем да променим мисленето си като на истински европейци. Тук в последните години започна едно пречупване на мисленето, но само в големите градове и то при по-интелигентната част от населението. Велосипеда започна да се оценя като практичен и здравословен начин на транспорт. Лошото е, че голяма част от населението гледат на велосипедиста като на социалнослаб глупак, който няма пари за бензин. И те "умниците" карат 20 годишен кош с ревящо гърне и се надсмиват над велосипедиста. Имаме доста път да извървим докато стигнем европейците. Лошото е, че се мерим с тях само на доходи и смятаме, че като стигнем заплащането им и тук ще цъфне и ще върже.

    Коментиран от #6, #8

  • 3 Гост

    22 2 Отговор
    Поради голямата денивилация в София и очевидната липса на мозък от страна на хората които изграждат велоалелите ,за мен беше много трудно да се придвижвам с колело.(няма да засягам локвите,дупките,калта и т.н) но за 1000 лв си поръчах 7 клетъчна батерия и заедно с монтажа (100 лв) колелото ми се движи с 40 км/ч и общ пробег (без въртене на педалите) 45-50 км с едно зареждане.Цената за зареждане на нощна тарифа е 70-80 стотинки и отнема четри часа и половина.Смятам ,че това е добро решение (за топлите месеци) ,а и се оказа голям кеф,нещо като мотопед стана,който обаче не му слагаш бензин,няма технически и гражданска и можеш да минаваш буквално отвсякъде.Гаранцията на батерията е 5 години което е супер,а при правилна експоатация може да бъде и повече.Препоръчвам ви го.

    Коментиран от #12, #15

  • 4 Тесла

    5 30 Отговор
    Не виждам нищо здравословно да въртиш педалите в градовете,и между тях!Ако електроавтомобилите изместят тези с ДВГ то и тези глупави велосипеди трябва да се забранят по градовете и междуградските пътища!Тогава с тези коли всички ще сме екологични и безшумни!

    Коментиран от #5

  • 5 9877

    23 4 Отговор

    До коментар #4 от "Тесла":

    Ти сериозно ли мислиш, че електромобилите захранвани с електричество от разни бълващи хиляди и хиляди тонове катран, сажди и въглероден диоксид са екологични?! Само не ми говори за разни вятърни и слънчеви електроцентрали с КПД под 25%...
  • 6 вон

    4 7 Отговор

    До коментар #2 от "Дионтей":

    Стига с това оценя, оценява се казва. Ни сми в Руси!!!
  • 7 гост

    22 1 Отговор
    И на мен ми се присмиват като позлвам велосипед при положение, че имам и нов джип. Но хората не разбират, че не е гордост да отидеш до близкия магазин с кола или пък на среща с приятел или да си свършиш някаква друга работа. Колкото повече велосипеди има, толкова по-добре. Наричали са ме прошляк, че не съм добре, че се излагам. Така да е. Мисленето си е мое, мнението тяхно. Няма нужда да се обяснявам на хора, които с гордост изрязват катализаторите и дпф-ите на дизеловите си бараки и обгазяват останалите само, за да не отидат пеша до съседния квартал.

    Коментиран от #11

  • 8 Зорлем

    7 4 Отговор

    До коментар #2 от "Дионтей":

    Явно бая народ тук е доста малък/млад и живял само на жълтите павета, иначе щеше да е виждал, че например през 70-те и 80-те (и не само) в селата и малките градове беше пълно с велосипеди. И на много места продължава да е така! Пък ако велосипедите бяха показател за напредналост, то значи, че Виетнам и Китай са по-развити държави от Дания и Холандия, така че по-полека с изводите и мрънкането.
  • 9 прави са за

    3 1 Отговор
    колелетата съм и Севлиево беше известно с тях !
  • 10 Петър

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "А у нас":

    И в едномесечните дизели също.
  • 11 goni

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Единственият проблем е че всеки с МПС може да те убие, без каквито и да било последствия за него! Запален колоездач съм! Но, да караш в градовете....! Все още ми се живее!:)
  • 12 Колоездач

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Препоръчай ми на мейла [email protected]. Благодаря!
  • 13 Пешо

    2 0 Отговор
    Ще, ще, ще.... Ще - ама някой друг път! Пълна глупост!
  • 14 България е виновна за всичко

    1 0 Отговор
    В КНДР 99,97% от водачите са на велосипеди, 0,01% са в метрото, 0,01% са в тролеите, а 0,01% се возят в правителствени лимузини. Коя е сега най-интелигентната, европейската и атлантическа нация?
  • 15 mediator37

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Отдавна обмислям покупка на ел.велосипед, но много се краде. Ще отида до Кауфланд да напазарувам и като изляза- хоп- на минус 1200 лева. Само криминогенната обстановка ме спира. Електрическият велосипед е най-тарикатското нещо.

    Коментиран от #17

  • 16 Ще Ще

    1 4 Отговор
    Колоезденето може да движи само течностите в мозъка на драскачите! Уникални глупости се пишат понякога, а ние губим време да ги четем. И така си минава живота в тъпотия...
  • 17 Тарикатус Булгарикус

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "mediator37":

    От тарикатлък сме на тоя хал.