Last news in Fakti

12 Юли, 2018 06:00 3 812 13

„Цунами от бонуси“ за работещите в Румъния

  • заплати-
  • бонус-
  • румъния

Някои компании спонсорират своя персонал

Заплатите и условията на труд не са единственият въпрос, който работодателите и служителите преговарят по време на интервю за работа днес. На фона на нарастващия недостиг на специалисти, ползите, които компаниите в Румъния предлагат за лоялността на своите служители, са все по-разнообразни, пишат местни медии.

Ваучери за храна, медицинска застраховка в частни клиники, фирмен телефон или служебен автомобил вече не са достатъчни, за да привлекат и задържат най-добрите служители в Румъния. Започвайки с нетрадиционни офис пространства и тематични дни в офиса и продължавайки с платени професионални курсове, бонуси за ефективност и тийм билдинг в чужбина, компаниите се стремят да предлагат пакети от стимули за служителите си, уточнява news.bg.

Последните могат да се възползват от безплатни абонаменти за спортни, масажни или спа центрове. Посещението на плувен басейн и сауна също се радва на интерес сред работещите в Румъния.

В други случаи фирмите плащат курсове за хобита на своите служители като дизайн, живопис или актьорско майсторство.

Някои компании спонсорират своя персонал за участие в състезания като корпоративни тенис или футболни турнири, яхтинг състезания по Черноморието и други спортни прояви.

Не трябва да се забравят и допълнителни ваучери за храна и пазаруване, които се раздават на служителите.

Много компании в Румъния днес са изправени пред кризата на пазара на труда и недостиг на специалисти. Затова само тези, които желаят да предлагат щедри и разнообразни бонуси имат потенциал за растеж.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прост пожарникар

    73 7 Отговор
    Вие румънците не ги гледайте. Тях не ги управлява пожарникар. Същия пожарникар преди година две предложи програмистите да се преквалифицират в овчари. И не се чудете защо работите за 700лв.

    Коментиран от #4, #12

  • 2 мечтател

    43 2 Отговор
    Как ще ги стигнем румънците?

    Коментиран от #5

  • 3 ГосТ

    58 4 Отговор
    Освен румънските фирми,всички сериозни корпорации отидоха в Румъния. И бягат с 200 от крадците в бг,АКО че махнаха там плоския данък. С две думи, сериозната индустрия бяга от бг,заради рекета държавата се лишава от реални работни места и големи данъци за сметка на шепа рекетьори,като в същото време обира бедният българин за некачествено здравеопазване и образование.
    Относно премиера на бг,освен пожарникар, е и бивш рекетьор и наркотрафикант. Така че, не го подценявайте !
  • 4 Max

    11 32 Отговор

    До коментар #1 от "Прост пожарникар":

    Аз си работя в частна фирма и съм си добре. И имам същите тия бонуси. А ти вместо да хейтваш се напъни да поработиш повечко, и може да ти се случи.

    Коментиран от #6

  • 5 Неразбиращ от нищо

    26 2 Отговор

    До коментар #2 от "мечтател":

    Както ще стигнем и другите държави -НИКАК.
  • 6 ГосТ

    18 0 Отговор

    До коментар #4 от "Max":

    Ако някой се напъва,моят съвет е да се напъне да емигрира ;). Тогава има смисъл да работи повече.
  • 7 onq s konq

    7 7 Отговор
    Още навремето финикийците са измислили ДОБРАТА И АДЕКВАТНА ЗАПЛАТА и всякакви бонуси-монуси са си жива измама,с която богатите "румънещи" се оптиват да лъжат работниците.Затова и съвсем наскоро пишеше ча 3,2 МИЛИОНА РУМЪНЦИ са стегнали багажа за чужбина,отделно от тия които пък са вече на Запад.
  • 8 гост

    21 4 Отговор
    Румъния е с двойно по-висок стандарт от нашия, реално погледнато, а не по цифри. Защото бонусите, инфраструктурата, медицинското обслужване, социалните придобивки не са маловажни.
    Представете си, че катастрофирате в отдалечено място у нас може да измине час и половина докато дойде линейка, а при тях изпращат хеликоптер, както е в развитите страни - поема се от застрахователя, и вие сте в болница след 30мин с шанс да оцелеете.
    Друг вариант е имате си работа и получавате 1000евро заплата: у нас - шефа решава еднолично, че ще пести от заплати и започва да ти плаща по 200евро или 20% от вписаното в договора и това продължава месеци, после като си отворите устата за проверки и съд ви уволнява, без да ви изплати дори полагаемите пари. В Румъния забавянето на заплати е криминализирано както е във всяка развита страна и е недопустимо при все, че другите задължения не са високи и шефа има възможности за кредит или пък живее охолен живот на гърба на работниците. Отива на съд и работниците са първите, които получават парите си, преди кредиторите и други юридически лица.
    Пенсиите са им двойни, заплатите на медиците са тройни, вкараха една шепа политици в затвора за много години заради корупция. А у нас?
  • 9 Гост

    14 4 Отговор
    Преди години ББ стоеше и ни обясняваше как сме били по-добре развити от съседите и как след години ще сме пред тях.

    Е гледам, гледам ама не ми се струва вярно.
  • 10 Ядеитн

    6 15 Отговор
    Ай стига празни приказки ве, наште кат нещат мераклии от чужбина - бол! Опичайте си акъля, че да не загубите и туй що имате! А на кой му не изнася - гит! Кеф му в европата, кеф му в румънията, кеф му в русията.
  • 11 Сейте картофи на балкона и млъквайте

    11 4 Отговор
    Докато бойко не изгние в затвора, а гласуващите за пореден път за него не изгният в земята, няма да се оправим!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 БСП ДПС Евророма

    6 4 Отговор
    Истината е, че вече в БГ няма кой да работи. Всичко читаво бе изгонено, мислете му вие останалите. Не ви е виновен ни Боко, ни Меркел. А собствените мързел, глупост и омраза към дейните българи...