Last news in Fakti

1 Август, 2018 06:00 2 583 3

КЗК: НЕК е злоупотребила с господстващо положение на пазара на ток от ВЕИ

  • зелена енергия-
  • нек-
  • веи

Според Комисията за защита на конкуренцията НЕК е извършила нарушения, свързани със злоупотреба с господстващо положение на пазара на ток от ВЕИ.

Според регулатора Националната електрическа компания е налагала нелоялни търговски условия и без основание е променяла почасовите прогнозни графици, подавани от производители на възобновяема електрическа енергия. В резултат на тези промени ВЕИ производителите са били натоварвани финансово.

В срок от 30 дни НЕК има право да представи писмени възражения по предявените твърдения и да бъде изслушана от КЗК преди Комисията да упражни правомощията си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тях червеното знаме роди ги

    8 1 Отговор
    В НЕК е неописума мафия,както разбира се и в цялата"държава"
    Свестните и неудобните са аут а всички останали са в схемата!
  • 2 НЕК

    4 1 Отговор
    Дааа...., Да разбирам че Цветелина, дето "няма общо" с Борисов се е обадила и е проронила съпзи, че НЕК е злоупотребил с търпението и тя като най- голям собственик на (ВЕИ) от България заплашва че ще спре инвестициите си. - Вероятно приятелят му за Карти ( следващият в класацията), свързаният с Лукоил, човек също приплаквал ... - Е какво да прави самарянинът от Банкя? - Трябва да им угоди сиромахът!
  • 3 Грую

    1 0 Отговор
    Защо се правите на ощипани? Я да си кажем за какво става въпрос:
    Става въпрос за преференциални цени на електроенергията. При такова положение ето няколко постулата: Като има преференции ще има квоти, разрешителни режими и балансиращи групи в ЕРП-тата, които да казват колко и кога да работиш. Като се лъже т.е. ток от невъзобновяеми източници се представя за такъв от възобновяеми ще има АУЕР (Агенция за устойчиво енергийно развитие) , която ще събира такси и ще издава гаранции от какво е произведена дадена електроенергия. Като се краде в системата ще има ФСЕС (Фонд сигурност на енергийната система) и ще плащат 5% . Като ги има всичките тези обстоятелства ще има засегнати , недоволни, ядосани, фалирали и така нататък. Като стане, както се планира до 10 -тина години цената на възобновяемата електроенергия 40 евра за мега ватчас и ЕРП-тата започнат да изкупуват без преференции всякаква произведена електроенергия по 8 стотинки , а да я продават по 25, то тогава ще отпадне необходимостта от АУЕР, оъ фонд СЕС , вероятно и от балансиращи групи, а с енергетика ще започната да се занимават само предприятия със сериозни капитали и опит в тази дейност и всички такива като "Инерком " и "Юнайтед гол гъз Корпорейшън" ще се наложи да се оттеглят от този пазар. Тогава всичко ще си дойде на мястото.