Last news in Fakti

21 Февруари, 2012 13:03 5 009 13

Борисов уволни зам.-министър на здравеопазването (обновена)

  • гергана павлова-
  • софарма-
  • огнян донев

Премиерът Бойко Борисов уволни зам.-министъра на здравеопазването Гергана Павлова. Заповедта й за отстраняването от поста е подписана по обед. Решението на премиера е по собствено усмотрение.

По-късно в Ловеч, където откри завода за китайски автомобили, Борисов коментира, че уволнението на заместник-министъра на здравеопазването е в следствие на разразяващия се в момента скандал по отношение на ценообразуването на лекартствата.

По думите му, не може в обществото няколко дни усилено да се говори за това, че един или няколко човека определят цените на лекарствата, а от там и действията на здравната каса и от страна на правителството, в лицето на ресорния заместник-министър да не бъдат предприети съответните действия.

Премиерът каза още, че предстои задълбочена оценка на работата на здравния министър Константинов, в която ще се включи той и парламентарната група на ГЕРБ. Запитан дали не намеква за оставката на здравния министър Стефан Константинов, Бойко Борисов посочи, че досега намеците му са били ясни и разбираеми. Не може в сектора, в който отиват най-много държвавни пари, а  именно в здравеопазването, да има лошо управление, посочи още премиерът.

Гергана Павлова пое поста през април 2010 г. Лично Бойко Борисов съобщи, че тя става зам.-министър на здравеопазването. Павлова беше представена от премиера просто като Гери, която той искал да направи шеф на здравната каса. В крайна сметка обаче надделяло желанието на Борисова (министър на здравеопазването по това време – бел. ред.) тя да стане неин заместник.

Като зам.-министър на здравеопазването Гергана Павлова отговаряше за лекарствената политика. Името й се оказа в центъра на разразилия се в последните дни скандал около цените, на които „Софарма“ продава някои от лекарствата си в България.

След разследване на ТВ7, според което, три пъти по-скъпи лекарства продава „Софарма трейдинг“ у нас, в сравнение със съседна Сърбия и Турция. Пример за това са ампули за тежка форма на алергия, които в България се продават за около 70 лв. опаковката, докато в Турция цената на опаковката е 25 лв. Медикамент за високо кръвно пък в Сърбия върви в аптеката за 7 лв., докато в България цената му е около 20 лв.

Според разследването именно Гергана Павлова лобирала за "Софарма" и защитавала не обществените интереси, а тези на бившия си работодател. Шефът на „Софарма“ Огнян Донев отрече да познава зам.-министърката. “Имам 12 хиляди служители и не знаех за съществуването на Гергана Павлова, преди да стане заместник-министър”, беше категоричен той.

По информация на СДС, обявена на редовния брифинг на сините, има разследване на ЕК свързано с Гергана Павлова, за създаване на монополно положение на водеща фармацевтична кампания.

Според биографичната справка в сайта на Министерство на здравеопазването в периода 2000-2004 г. Павлова последователно заема длъжностите Регионален мениджър продажби и Национален мениджър продажби „Аптечен пазар” в „Санита Трейдинг” АД, дистрибутор на лекарствени продукти и медицински консумативи.

От 2004 до 2008 г. работи като Мениджър продажби „Аптечен пазар” и в последствие мениджър връзки с клиенти и оперативна дейност в „Софарма Трейдинг” АД, национален дистрибутор на лекарствени и нелекарствени продукти и медицински консумативи.

От 2008 г. до 2010 г. е Мениджър ключови клиенти в „IMS Health”, международна консултантска компания и доставчик на данни, специализирана в сферата на здравеопазването.

Името на Гергана Павлова беше замесвано и в други скандали. Тя беше обвинена че е прокарала лобистка промяна в закона, с която е облагодетелствала фармацевтичната компания. Става въпрос за прехвърлянето на търговете за лекарства за онкоболни от здравното министерство към болниците.

От март миналата година вместо един централен търг, при който се купуват големи количества на ниски цени, всяка болница трябваше да купува по-малки количества за своите нужди на по-високи цени.

Още в началото на 2011 година от Центъра за защита правата в здравеопазването първи се усъмниха, че зад прехвърлянето на търговете за лекарства към болниците прозират дистрибуторски интереси. Тъй като дистрибуторската компания „Софарма трейдинг“ е основен доставчик на лекарства за болниците, а много от тях са задлъжнели към фирмата, от центъра предупредиха, че лечебните заведения се поставят в зависимост.

Съмнения имаше и за нагласен в полза на „Софарма“ конкурс за циклотрон в Александровска болница, който в крайна сметка беше спрян.

Предшественикът на уволнената Павлова – д-р Емил Райнов също се раздели с поста си след скандални разкрития. На 19 април 2010 г. му бе повдигнато обвинение от Прокуратурата за длъжностни престъпления и злоупотреби. Райнов, който е и бивш шеф на НЗОК, бе обвинен в търговия с влияние, тъй като на два пъти поискал общо над 28 млн. лева от фармацевтичния дистрибутор „Търговска лига“.

Уволнението на Гергана Павлова идва само няколко дни след като оставка подаде шефката на Здравната каса Нели Нешева заради скандал с раздадени бонуси. Екипът на Нешева излезе с отворено писмо, в което заявява, че нейната политика, в интерес на българските пациенти, вероятно е засегнала корпоративни интереси.

За пръв път от три години Касата има право да договаря цени на медикаментите. Целта е да се намалят в максимална степен цените на лекарствата, за да могат повече хора да се лекуват. Може би това подразни някого?, се посочваше в писмото.

Въпреки подкрепата, която бе мобилизирана в защита на Нешева в последните дни от пациентски организации, лекари и работодателски организации, в крайна сметка нейната оставка вероятно също ще бъде приета.

“След като беше депозирана оставката от Нели Нешева, това, което е взето като политическо решение, е тя да бъде гласувана в българския парламент“, заяви вицепремиерът и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван Денев

    1 2 Отговор
    ave toia samo uvolnjava, kato si nazna4aval kakvo si gledal, sega osven 4e shte uvolnish njakoi kakvo shte napravish to ne se iska ave kakvo da govorya
  • 2 Б.Б.

    3 1 Отговор
    България 2012 година. Изгърмя поредният бушон, в името на "Велика България", която "изгражда" Бойко.
  • 3 Иво Тодоров

    2 1 Отговор
    Поредната жертва(изкупителна),която остава без работа(поне за сега) благодарение на управлението на ГЕРБ.Поредният човек,сигурно като мен,който е гласувал за г-н Борисов.Някои от обкръжението на Б.Б.е изкарал по-голяма терца,ще го жидим кой е.Бедни ми българино теб те очаква същото,продължавайте да гласувате за ГЕРБ,започвате да се осещате, но много бавно,защо първо трябва да останете без ребота,че тогава да ви дойде акъла
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 емигрант

    3 0 Отговор
    Мафиоти , много мафиоти, на всяка крачка , миг невнимание и си погълнат !Никоя власт не може да се справи с бандитизма , защо това е национална черта и жалко че това са младите хора ! Бандита иска днес да бъде богат и всички да завиждат на богатствто му ,а утре може в затвора да отиде , името му да бъде опозорено но тоѝ днес обезателно трява да бъде богат !Бандитска крадлива и корумпирана държава !
  • 6 Ильо войвода

    1 2 Отговор
    Човека като ви говореше за ЛОШ МАТЕРИАЛ не го разбрахте.
    Браво на Премиера!
  • 7 Б.Б.

    1 0 Отговор
    "Честният" Бойко. Поне така иска да е в очите на хората, но за съжаление е честен само в своите очи. Прах в очите на хората, целта е да ослепеят да не виждат 2.72 на бензиностанцията.
  • 8 валко

    1 0 Отговор
    Хей БЪЛГАРИНО!!! Направи една проверка на цените/ на ежедневните живото-подържащи лекарства които пиеш/ в турция в словения и в нашата мила РОДИНА. Разликата в ПЪТИ по висока от колкото в нашите съседи.
  • 9 ьяа

    0 1 Отговор
    Кво ревете ве -като сте гласували за него ще му сърбате попарата...
  • 10 7феф

    1 0 Отговор
    НЕКА ДА ГИ СВАЛИМ НАКРАЯ ВСИЧКИТЕ !!!! ДОЛУ ГЕРБ И МАФИЯТА!
  • 11 ae stiga we4e

    1 0 Отговор
    Просто не мога да си представя как още има хора които подкрепят управниците,сигурно взимат по 2,000 лв заплата ли та са ролкова доволни от герб,и не обръщат внимание не само на цените на горивата,а и на всичко друго
  • 12 DerFicker

    0 1 Отговор
    Вземам три хиляди /евро/ чисто месечно, без бонуси, без транспортни, без коригиране ръста на инфлацията, без тези за храна и това е само официалната ми заплата, където не включвам своето акционерно участие, хонорари и т.н. А съм млад сравнително човек - 28 годишен! Не се занимавам с политика, а само със здрав труд, разбира се, най-вече труд с глава! Бедата в Булгаристан идва най-вече от това, че принципите на оцеляване са най-вече стадни и не се схваща това, че можем да се справим индивидуално, а не като мрънкаме и се жалваме! Не се гордея с това, което съм постигнал, защото можеше да бъде много повече и по-рано. Уви, това е, което е! Няма как да стоим и чакаме някой да ни забележи, повиши, увеличи заплатата и т.н. Отговорни сме сами за собствения си успех!
  • 13 Пациент

    0 0 Отговор
    Директно казано беше безобразно нагла и безочлива като зам. министър, но то и тази, която я докара каква стока беше - изкукалата баба с песничката за млякото.
    От това правителство нищо добро не се е видяло в областта на здравеопазването и няма и да се види.
    С чиста съвест мога да кажа, че са масови убийци!