Last news in Fakti

21 Февруари, 2012 09:38 1 645 0

Донев: Не продаваме на завишени цени

  • софарма-
  • огнян донев

На всеки пазар цената на лекарствата е различна

Донев: Не продаваме на завишени цени - 1
Снимка: БГНЕС

Огнян Донев отрече лекарствата у нас да се продават на завишени цени. ТВ7 потърси позицията му като изпълнителен директор на фармацевтичната компания "Софарма".  Разследване на телевизията показа вчера как компанията продава в пъти по-скъпо лекарства на НЗОК в сравнение с цените, на които се продават в съседните Сърбия и Турция.

„Първо, важно е да се знае какви количества се продават. На всеки един пазар, когато една фирма излиза на него, цената е различна“, обясни Донев и даде за пример това, че компанията не е позната на турския пазар, например.

„С удоволствие бих дискутирал това професионално, но не по начина, по който вие го поднасяте на зрителите“, каза Донев, отговаряйки на репортерски въпроси по време на празненство на компанията.

Водещият Николай Бареков обобщи, че бизнесмена и служителите му не само се крили, но дори „вдигнали софра“ в централата на компанията, докато репортерката на телевизия стояла „седем часа като прошляк“ пред сградата, за да вземе коментар от директора.

„Все повече е възможно да няма кой да доставя на болниците, защото те бавят плащанията и малките фирми се отказват. Попитайте болниците дали са зависими от нас“, заяви още Огнян Донев. По думите му пазарният дял на "Софарма" в България е 5,17%.

Не познавам Гергана Павлова, каза Огнян Донев. 

Гергана Павлова е заместник-министър на здравеопазването. Самата тя отказа коментар.

Добре сте напипали връзките. Причините за тези проблеми обаче са по-дълбоки. С тези думи Тони Веков, търговец на лекарства коментира в рубриката "Гореща точка" скандалните факти, които показва разследване на TV7. Гергана Павлова (зам.-министър на здравеопазването) е длъжна да контролира цените. Гергана Павлова не си изпълнява служебните задължения, твърди Веков.

По думите му прехвърлянето на държавните поръчки за онкологични лекарства в болниците е било направено с идеята да се улесни достъпа на пациентите до медикаментите. Това не се осъществи, а единствения скрит замисъл беше да се повишат цените на лекарствата. Поскъпването беше между 100 и 300%, заяви Тони Веков. Според него през 2011 г. парите само за онкологични лекарства са се увеличили със 70 млн. лв.

Огнян Донев е монополен производител на ампули и всички болници купуват от него. Болниците, които не са послушни им се намалява бюджета, добави Веков.

Гост по темата беше и Стойчо Кацаров, "Център за защите на правата в здравеопазването".  Той припомни и друг скандален случай с цените на лекарствата.

Виждал съм по-евтини лекарства на нашия пазар ако си ги закупиш от аптека без доплащане. Това е пълен абсурд, поясни Кацаров. Според него е правилно всички лекарства да преминат към здравната каса и да спрат търговете. Миналата година болниците проведоха 70 търга и явно някой се е облагодетелствал, защити тезата си Стойчо Кацаров. Той призова да се провери кой и защо извършва реекспорт на лекарства.

Реекспорт е разрешена практика. Въпросът е дали се изпълнява според законите и се плащат всички мита и такси към държавата, поясни Тони Веков. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА