4 Октомври, 2018 10:14 5 269 7

Българските емигранти губят пари

  • българи-
  • емигрант-
  • чужбина-
  • данъци-
  • плащане
Българските емигранти губят пари - 1
Снимка: Shutterstock

Българските емигранти губят значителни суми. Емигрантите все още са уплашени от официалния процес на подаване на данъчна декларация и възстановяване на Данък общ доход (ДОД) от чужбина. Сред сънародниците битуват множество заблуди и неясноти по отношение на процедурата - след възстановяването на данъците няма да се има правото на иск за пенсия от чуждата страна, ще се загубят социалните гаранции и бъдещата възможност за намиране на работа в чужбина. Същевременно поради липса на осведоменост, завръщащите се от чужбина българи губят пари, които законно им принадлежат.

„Да започнем с факта, че при работа в чужбина данъчните декларации са като цяло задължителни и този процес се контролира от данъчните власти на чуждата държава. След подаване на данъчна декларация се изчислява точно кои данъци са платени, дали има надвнасяне или дали всичко подлежи на възстановяване. Възстановяването на данъци е само част от процеса на данъчно облагане, което няма нищо общо със социалните осигуровки. Това е правно възстановяване на парите на човек от чужда страна и невъзстановяването на данъка е същото като оставянето на рестото в магазина ", казва Милена Мандаджиева, управител на българското представителство на компания за възстановяване на данъци.

Емигрантите, които се завръщат от чужбина, се страхуват най-много от загубата на социални гаранции. Според Мандаджиева социалните осигуровки и подаването на данъчни декларации и възстановяването на данъци не са взаимосвързани, тъй като само данъците върху дохода се възстановяват, докато данъците върху социалната сигурност остават неприкосновени. Възстановяването на част или на целия Данък общ доход няма да доведе до заплаха за пенсията, трудовия стаж или възможността за работа в чужбина в бъдеще.

Върналите се емигранти понякога избягват да подават данъчни декларации до чужди държави, като се опасяват, че ще трябва да плащат данъци на България. Това не може да стане, защото България е подписала международното споразумение за двойно данъчно облагане с чужди държави, което възпрепятства налагането на двойно плащане на данъци върху един и същ доход в страната и чужбина. "Това означава, че когато сте платили данък върху доходите си в чужбина, можете напълно легално да си го възстановите частично или цялостно, без да рискувате отново да плащате данъци в България. Това е гарантирано от международните официални документи", казва специалистът.

Попълването на данъчната декларация е важно не само заради възможността за възстановяване на Данък общ доход. В повечето случаи този процес е задължителен и ако не попълните данъчната декларация, може да бъдете санкционирани. Това важи особено за само осигуряващите се лица във Великобритания, които без изключение трябва да подават данъчни декларации на годишна база. "Имало е случаи, в които хора, натрупали хиляди дългове, се свързват с нас. Затова препоръчваме да подавате данъчни декларации за всяка фискална година. Въпреки това, дори ако сте натрупали дълг, е възможно да го намалите или елиминирате напълно - всеки случай е индивидуален ", споделя Мандаджиева.

Според данните на компанията, при българите, които редовно попълват данъчните си декларации, средната възвръщаема стойност на данъци от чужбина е около 804 евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГосТ

    5 4 Отговор
    Отиваш с одобрения си научен проект в малко Токио (може и другаде в Япония). Пишеш- рисърчър по съответната програма и абсолютно всички пари, които ти плаща Япония са необлагаеми. Добре ли е ?
  • 2 п.п.

    2 2 Отговор
    верно че е три години и ако останеш на трудов договор започваш да си плащаш,ама това не е голям проблем ;)
  • 3 Чалгаджи Кору

    12 0 Отговор
    Аааа Игнатиевските джебчийки, които са признати в цял свят за едни от най-чевръстите, няма ли да им се дава пенсия за реклама на Родината ?? Депутатите да си гласуват вредни за всеки ден извън Парламента, иначе как ще обяснят произхода на джиповете...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Без проблем

    5 2 Отговор
    Аз нямам проблеми ,получавам добра пенсия от норвегия .
  • 6 Монтреал

    10 1 Отговор
    Не им ща меда, не им ща жилото, отказвам се да си възвръщам данъци, дано това което бих могъл да получа отиде за пенсии, здравеопазване, образование, а не за магистрали от които се облагоделстват шайката крадци и техните лакеи от парламента и правителството.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.