Last news in Fakti

23 Март, 2012 09:51 913 2

Калфин: Не харчете Сребърния фонд

  • ивайло калфин-
  • сребърен фонд-
  • бсп-
  • дълг
Калфин: Не харчете Сребърния фонд - 1
Снимка: БГНЕС

Евродепутатът Ивайло Калфин стана поредният политик, който призова да не се харчат парите от т.нар. "Сребърен фонд" за купуване на държавен дълг. Това е една от идеите на финансовия министър Симеон Дянков. В т.нар. „Сребърен фонд“ се събират пари за пенсиите.

Нормално е да се направи схема с различни плащания на външния дълг. Затова има висока вноска следващата година. Добре е да се вземе нов външен заем, което няма да увеличи задлъжнялостта. Да не се взема от "Сребърния фонд". Най-добре е държавата да се появи на пазара, да вземе дълг и да си погаси вноските следващата година, заяви Калфин в сутрешния блок на ТВ7.

Той коментира и оставката на Трайчо Трайков от поста икономически министър.

Нямаме компания, която да строи атомни централи. Ще вземем френски или руски реактори. Ако не се бавихме три години, АЕЦ "Белене" щеше да ни излезе по-евтино. Трайчо Трайков три години само мънка и нищо не прави – няма ги инвестициите, няма нови енергийни проекти..., е мнението на Калфин.

Не беше подминат и скандала с австрийския лобист Петер Хохегер, на който е платен хонорар от 1,5 млн. евро по време на кабинета "Станишев", за да "изчисти" имиджа на България пред европейките ни партньори.

2008 г. България вече беше в Европейския съюз. Тогава не можехме да убедим външните ни партньори, че нямаме проблеми с правосъдието и вътрешните работи. Проблемите трябва да си ги решаваме вътре в страната, а не да наемаме външни ПР агенции. България работи много с ПР агенции, каза Калфин, който беше външен министър по това време. 

Той призова парламентарната комисия, която ще разследва скандала да види всички правителства - и сегашното, и предишните какви пари са харчили за ПР агенции.

Ако БСП има амбиции да е първа политическа сила трябва да привлече доста широка група сред българските избиратели. Трябва да се поемат смислени ангажименти и БСП да се отвори към хората.

Вътрешнопартийната битка в момента може да доведе до укрепване или разцепление. Нормално е при демокрация да има двама кандидати, коментира Калфин бъдещият конгрес на социалистите, на който ще се избира и председател на партията.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ф-1

    0 1 Отговор
    ДЯНКОВ Е СЪЩИЯТ ТЪПАНАР КАТО МИЛЕН ВЕЛЧЕВ!

    Коментиран от #2

  • 2 .............

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ф-1":

    @1
    Даже и много по-ГОЛЯМ.
    Държавата е пробита отвсякъде.
    Въпрос на време е да се случи нещо по-сериозно.