Last news in Fakti

22 Март, 2012 13:01 1 106 2

Първите пенсии от Сребърния фонд през 2028 година

  • сребърен фонд-
  • пенсии-
  • дцк

До 30% от Сребърния фонд в ДЦК

Първите пенсии от Сребърния фонд през 2028 година - 1
Снимка: БГНЕС

Сребърният фонд ще започне да плаща пенсии през 2028 година, а не през 2018-та, каквото беше първоначалното намерение. Това съобщи лидерът на КНСБ Пламен Димитров след заседанието на националния тристранен съвет.

Социалните партньори принципно одобряват новото предложение на държавата до 30 процента от активите на Сребърния фонд да бъдат инвестирани през тази година в държавни ценни книжа (ДЦК), като във всяка следваща година процентът ще расте с по 10 до достигане на 70 на сто от парите. Държавата ще емитира специални емисии, които да се купуват от сребърния фонд и частните пенсионни дружества - това е обяснил финансовият министър Симеон Дянков.

Финансовото министерство днес промени позицията си  за промяна в управлението на парите от Сребърния фонд. От ведомството предложиха вместо до 70% от средствата на фонда да се инвестират в държавни ценни книжа, максималният размер да е до 30%, съобщи по-рано финансовият министър Симеон Дянков.

Той уточни, че експертите на министерството са се вслушали във възраженията на партньорите от тристранката и икономистите, че заложеният процент е прекалено висок и на практика обезкръвява фискалния резерв, част от който е и Сребърният фонд.

Работодателите в тристранката, която се провежда днес, са на различни позиции как да се инвестират средствата в Сребърния фонд, което ще се обсъжда днес.

Българската стопанска камара (БСК) е против намерението да се разширят възможностите за инвестиране на парите, определени за изплащане на пенсии след 10 години.

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) обаче подкрепя идеите на Дянков. Това заяви председателят на асоциацията Васил Велев, според когото инвестирането на тези 30% е разумно: "България е единствената страна със "Сребърен фонд", който има забрана да инвестира на местните пазари. Това нелепо ограничение, ние смятаме категорично, че трябва да отпадне, ние подкрепяме тези промени. Те създават много по добри възможности за недопускане на това, което в момента се случва, парите в "Сребърния фонд" да се изяждат от инфлацията."

Лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев изрази съмнение защо сега се  бърза да се усвояват пари от "Сребърния фонд", след като е имало три години време.

КНСБ от своя страна не са против идеята на Дянков, но не и с парите да се плаща външен дълг, посочи лидерът на синдиката Пламен Димитров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 !!!!!

    0 0 Отговор
    Този фонд никога няма да изплаща пенсии. Ще го последва същата съдба както допълнителното пенсионно осигуряване, а именно ЩЕ БЪДЕ РАЗГРАБЕН от мошенеици инвестиращи го не там където трябва и получаващи срещу това лични облаги.
  • 2 !!!!!

    0 0 Отговор
    Този фонд никога няма да изплаща пенсии. Ще го последва същата съдба както допълнителното пенсионно осигуряване, а именно ЩЕ БЪДЕ РАЗГРАБЕН от мошенеици инвестиращи го не там където трябва и получаващи срещу това лични облаги.