Last news in Fakti

16 Март, 2012 15:03 1 014 0

Добрев: Срокът за АЕЦ "Белене" трябва да бъде удължен

  • делян добрев-
  • аец белене

Не мога да отговоря сега дали до края на този месец ще бъдат готови всички факти по проекта АЕЦ "Белене" и дали ще има достатъчно време да се вземе решение за неговото продължаване или спиране. Това заяви номинираният за нов икономически министър Делян Добрев.

"Според мен този срок не е достатъчен и трябва да се търси неговото допълнително удължаване, в който внимателно да се преценят всички факти и да се направят необходимите обсъждания, както в пленарна зала, така и пред обществото", каза той. Това, което е сигурно, че българо-руски проект единствено няма да има - това каза премиерът категорично, а дали ще бъде един реактор в АЕЦ "Козлодуй" това също предстои да бъде уточнено. Дали имаме нужда от такъв проект или нямаме, добави той.

Да видим дали тази електроенергия ще има пазар, все пак консултантът HSBC трябва да довърши своя анализ, а българската страна ще вземе прагматично решение без да изпада в крайности в едната или другата посока, обясни Добрев. Той късно снощи е разбрал, че името му е обсъждано за министър на заседание на ИК на ГЕРБ, днес е говорил с премиера.

Едно от най-проблемните направления в Министерството на икономиката е енергетиката, вече 10 месеца работя по тези направления, познавам достатъчно добре проблемите, отговори той на въпроси на медии. Според мен има обаче какво да се направи и в сферата на икономиката и туризма и мисля да съсредоточа точно там повече от своите усилия, каза той.

Не знаех какви са мотивите на премиера да приеме оставката на министър Трайчо Трайков. В първия момент бях изненадан и не знаех дали няма критика и към моята работа. Така Добрев обясни поведението си снощи, когато е бил готов да подаде оставка заедно с Трайков. Премиерът даде достатъчно ясно да се разбере, че критика към моята работа няма, посочи той. Заедно с това той заяви, че не може да коментира думи на министър Трайков.

Делян Добрев, все пак, направи уговорка, че трябва да се изчака гласуването на името му за поста министър на икономиката и евентуално обеща другата седмица в сряда да обяви наследника си на зам. министерския пост. Нямаме време за структурни промени в министерството, ще се съсредоточим в решаването на проблемите, каза той. На въпрос колко би струвала електроенергията, произведена в АЕЦ "Белене" той се затрудни в отговора и поясни, че от 2 до 4 седмици ще има повече подробности по темата.

Добрев заяви още, че се чувства достатъчно подготвен за работа по ОП "Конкурентоспособност", напомни, че е икономист и има визия как да се привлекат за участие повече малки и средни предприятия.

По информация от снощи заплатите на работниците в ОЦК Кърджали са платени, предстои плащане на заплати и на служителите на Горубсо Мадан, заяви още Делян Добрев. По думите му това не е достатъчно, за да се запази концесията. Ако не бъдат осигурени безопасни условия на труд, тя ще бъде прекратена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА