ТЕМА: Интер Експо Център
Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

Вкусове, храни, технологи и идеи за хранителния и хорека сектора „завладяха“ София

Международните изложения МЕСОМАНИЯ, БУЛПЕК, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, САЛОН НА ВИНОТО, ИНТЕРФУД&ДРИНК и СИХРЕ бяха официялно открити

Публикувана: 8 Ноември, 2018 15:53
0 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1174
Вкусове, храни, технологи и идеи за хранителния и хорека сектора „завладяха“ София
ШРИФТ ПЕЧАТ

Изключителен интерес, невероятни кулинарни постижения и безпрецедентно отношение към детайла. Така накратко можем да опишем атмосферата, в която се провеждат международните изложения за хранително-вкусовия и хорека сектора МЕСОМАНИЯ, БУЛПЕК, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, САЛОН НА ВИНОТО, ИНТЕРФУД&ДРИНК и СИХРЕ. От 7 до 10 ноември те „превземат“ българската столица, създавайки уникална професионална платформа. През тази година две от изложенията, МЕСОМАНИЯ и БУЛПЕК, празнуват своите 25-годишни юбилей.

Изключително силно е международното участие тази година с акцент върху машините и високите технологии. Голям брой бизнес делегации се включват в B2B срещи с български компании. Българо-румънски бизнес форум построи мостове между 30 български и повече от 50 румънски фирми. За първи път участва Департаментът по земеделие към посолството на САЩ в София.

Ръст в производството на млечни продукти

„За развитието на пазара на храни говорят и данните. Само за първите осем месеца на годината производството на млечни и месни продукти се е увеличило с 10-20%. Износът на храни е с 15% по-висок спрямо миналата година, допълни още министърът“, каза министър Румен Порожанов, който официално откри международните изложения. „Тук са над 500 български и чуждестранни компании. От тях близо 100 са чуждестранните фирми. Рекордно е италианското участие тази година“, каза Ивайло Иванов, управител на Интер Експо Център.

„Вече четвърт век от 1994 г. насам МЕСОМАНИЯ е единственото изложение за месо и месни продукти, което дава изключителни бизнес възможности на малките и големи фирми в сектора“, коментира Атанас Урджанов, председател на УС на Асоциацията на месопреработвателите в България. Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите подчерта, че през годините Булпек се е доказал като форум с ясна идея, път, посока, устойчивост и капитал, който създава бизнес. На откриването присъства посланикът на Италия в София Стефано Балдо. Италианската агенция за инвестиции организира специално колективно участие на фирми от Южна Италия.

Мечтаната съпътстваща програма

Като „мечтаната“ определят посетителите съпътстващата програма през тази година. В рамките ѝ се провежда третото издание на GastronomiX, което ще „владее“ изложбена зала 6 през всички дни. В третото издание на кулинарното събитие GastronomiX, с подкрепата на The Alimentaria Experience,  се включват  шеф готвачи от именити испански ресторанти с по две звезди Мишлен. Това са  Това са Матеу Касаняс, Ориол Кастро и Едуард Шатрух, разгръщаще кулинарния си талант в ресторант Disfrutar, Барселона, и Марио Сандовал - шеф в ресторант Coque, Мадрид . Гастрономикс отново отдава нужното професионално и специално отношение към кулинарията. Доказателство за това са майсторските класове, в които шеф-готвачите ще разкрият своите тайни и идеи. GastronomX 2018 ще даде възможност на присъстващите да се срещнат и с български и чуждестранни професионалисти, които ще водят майсторски класове в сферата на шоколада и десертите.

В център на събитията съпътстващата програма поставя и форуми, демонстрации на живо и дегустации. Сред тях са дискусионните форуми „Храните в клопката на свободния пазар“ и форумът “Чист етикет. Модерно поколение. Споделено преживяване“. Смарт туризмът, развитието на новите технологии и бъдещето на земеделието след 2020 г. също застават на дневен ред.

Залите на Интер Експо Център ще бъдат доказателство и че създаването на кафе не е просто процес, а философия, майсторство и изкуство, за които се изискват наистина сериозни познания. За трета поредна година организаторите на Българския бариста шампионат ще се впуснат в търсене на най-добрите баристи. Професионалистите ще се съревновават в създаването на най-добрите еспресо и капучино. Под егидата на Световната кафе организация ще се проведе и Latte Art кафе шампионат.

Най-добрите опаковки ще бъдат оценени и наградени на Националния конкурс „Приз Пак“. В рамките на събитието ще се проведе и конкурсът „Златен медал с диплом за качествени и оригинални пазарни продукти и/или адитиви“.

Всички новини за МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, САЛОН НА ВИНОТО, ИНТЕРФУД & ДРИНК и СИХРЕ ще откриете на food-exhibitions.bg.

България

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Марко Тотев
Един от любите изрази на Марко Тотев
„На Марко Тотев все тъй ще се случи!“"

Още бисери