10 Декември, 2018 23:29 1 757 9

Бум на туристи това лято

  • туристи-
  • лято-
  • зима

Чака се 5% ръст и през зимата

Бум на туристи това лято - 1

Рекорден ръст на чуждестранните туристи през изминалия летен сезон и очакван силен зимен сезон - тези тенденции, подкрепени със статистически данни бяха представени от министъра на туризма Николина Ангелова в НС, след питане на депутатите Ася Пеева и Павел Христов.

По данни на министър Ангелкова последните 3 години бележат рекордни резултати в отрасъла, а сред мерките за запазване на тази тенденция е и удължаването на летния и зимен сезон. „По данни на БНБ приходите от международен туризъм за януари-септември 2018 г. възлизат на 3 млрд. 200 евро, като ръстът спрямо същия период 2017 г. е 7%. До октомври тази година над 8 400 000 са чуждестранните туристически посещения, те нарастват с близо 5 % за същия период година по-рано", заяви Ангелкова.

По отношение „крилата" на сезона само за май 2018 г. общият брой чуждестранни туристически посещения в България е близо 715 000, ръстът спрямо май 2017г. Е 15,8%, пресмята в. „Труд“. За май и септември общият брой посещения е близо 1 700 000 чужденци или общ ръст от 9,8 %. Приходите от международен туризъм за двата посочени от Ася Пеева месеци възлизат на 680 млн. евро. По данни на ресорното министерство изминалия летен сезон е бил особено успешен, а заложените преди началото му прогнози са били реализирани. За юни-септември 2018 общият брой туристически посещения на чужденци е бил близо 5 500 000. Ръстът спрямо същия период миналата година е над 4%., като се работи в посока устойчивост на България като предлагана дестинация. Юни-август тази година 41% от осъществените почивки от български граждани са били в страната ни, те са посетили не само Черноморието, но и вътрешността на страната. По този начин се насърчават и развиват културно-историческите дестинации, създаването на винено-кулинарни маршрути, обхващащи над 100 общини.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Абв

    14 1 Отговор
    Защо ли като видях снимката на статията се сетих за един човек.
  • 3 Ром

    13 3 Отговор
    Тази кранта Ангелова , лъже повече и от мен !!!
  • 4 Ventura

    9 0 Отговор
    Ее щом стакмистиката казва, значи е вярно!
    А внесохте ли обслужващ
    персонал за зимните курорти?
  • 5 анализатор

    4 1 Отговор
    Сега от бранша ще обявят че работят на загуба-горките
  • 6 ал бънди

    4 0 Отговор
    Снимката е явна провокация и подигравка с първия ни партиен и държавен Ръководител!Протестирам!Поне Му махнете снега от главата,да не настине.
  • 7 Българин

    1 0 Отговор
    За повишаване ръста на туризма в Бзлгария основно работи вицето Валери Симеонов, който направи много тази година и докара работници българи от Украина. Министърката ангелкова само му пречеше.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ivan S

    2 0 Отговор
    Това беше най-слабото лято по южното черноморие. Щом аз го забелязах а даже не съм местен....