Last news in Fakti

7 Февруари, 2019 23:00 2 255 12

ЕК: Забавяне на икономиката на България

  • българия-
  • износ-
  • икономика

Причината е износът

ЕК: Забавяне на икономиката на България - 1

Ръстът на реалния БВП в България губи инерция през 2018 г., когато българската икономика нарасна 3,2%, в сравнение с 3,8% през предходната година, показва икономическата прогноза на Европейската комисия.

Основният двигател на това забавяне е отслабването на износа, дължащо се на по-малко външно търсене от големи търговски партньори в ЕС и Турция, както и някои специфични за отделните страни събития.

Тенденциите в националната икономика са по-положителни. Увеличаването на заплатите продължава да стимулира потреблението, а използването на ЕС финансиране дава тласък на инвестициите.

Данните от проучването сочат нарастващи поръчки и по-висока производителност, което предполага, че растежът на БВП трябва да бъде възстановен през следващите тримесечия.

Вътрешното търсене е основният двигател на растеж през 2018 г. и се очаква да остане такова през 2019 и 2020 г.

Затягането на пазара на труда и допълнителните увеличения на заплатите в публичния сектор следва да осигурят постоянна подкрепа.

Частните и публични инвестиции също се очаква да останат силни благодарение ниските лихвени проценти и финансиране от ЕС.

Като цяло се очаква ръстът на реалния БВП да нарасне до 3,6% през 2019 г. и да остане 3,6% през 2020 г. Настоящият модел на растеж предполага сравнително малък ефект от външни фактори и се очаква износът да доведе до етап нa умерено възстановяване.

Рисковете за икономическите перспективи намаляват основно поради възможно по-слабо търсене на основните експортни пазари.

Ценовият натиск се увеличи през 2018 г. Като цяло общата инфлация достигна 2,6% през 2018 г.

Това се дължи на нарастването на цените на енергията, докато силното вътрешно търсене и увеличаването на цените на непреработените храни заради лоша реколта, увеличават инфлационния натиск.

Въпреки силно търсене и високият ръст на заплатите, инфлацията се очаква да спадне до 2% през 2019 г., главно в резултат на базови ефекти, а след това да намалее още повече до 1,8% през 2020 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Meganoob BG

    46 3 Отговор
    Всеки ден със великата ни икономика се хвалят, а живота ни поради някаква мистериозна причина не се подобрява.
  • 2 Calibra

    41 2 Отговор
    Висок ръст на заплатите? Кажи честно :D Само идиот ще повярва на това. Наскоро нали една фирма, шиеща салони за BMW дето "затвори врати" в България се оправда с "липсата на работна ръка"....в последствие се оказа, че предлагат 600-700лв. НЕТНА заплата. Минималната заплата я вдигнаха с 50 лв БРУТО, това е около 30 ЛВ. НЕТО. За сметка на това, баааам тока с 40% нагоре, водата и тя, топлото, в момента и горивата леко по леко се покачват, не знам дали някой друг се усеща, с по стотинка, две три на седмица. В България чуждите инвеститори идват, и плащат 300-400 евро заплата, а в родните си държави тези заплати, х5. Държавата им позволява...за това сме привлекателни за чуждите инвеститори, поради евтината работна ръка. И да не се бият по гърдите управляващите, че ще ги питам през 2020 като спрат еврофондовете какво ще правят. Какъв износ, какви 5 лева...живее ли сме по-добре. Имаше един лаф "Жена, нещо ми е смачкано настроението, пусни телевизора да ми кажат, как добре живеем" :D :D :D Що не приемат увеличение на минималната заплата БРУТНО с 40%, ама на тока може? :D Що в България има НЯКОЛКО енерго дружества и тока в различните градове е с различна цена? Какво, телефонът ми в София се зарежда по-бързо, или по-добре отколкото в Силистра ли? :D Никой не си задава тия въпроси...дано поне 1 човек се е замислил . На останалите- живеете добре, икономиката расте, всичко е цветя и рози :D
  • 3 бокоооо

    17 1 Отговор
    колко плати за тоя бълвоч, пак с наши пари?
  • 4 аха

    23 0 Отговор
    Тия глупости с инфалаацията може да не си правите труда да ги пишете! Всеки умен човек, който си следи сметките в джоба може да ви каже че е около 15-20% всяка година абсолютно твърдо!!! Всичко по тия проценти е стъкмистика и празни приказки за слабоумни индивиди. Абсолютно всички материали, с които работя и инструменти имат увеличение около 20% от началото на годината, даже тази година е повече от миналите!
  • 5 патриотъ

    25 0 Отговор
    Има ли още такава държава България,та пишете за нея?Тя още преди 30 години умря-вечна и памет!
  • 6 Batushka

    2 3 Отговор
    3%при тая ниска база....а и цикъла е към края си и идва рецесия....
  • 7 984

    25 0 Отговор
    За каква икономика говорите? България има псевдо икономика, ориентирана да "усвоява европейски фондове", а не да произвежда. За да правиш бизнес тук трябва или да си много малък, за да не те забелязват или да имаш мощен политически чадър да те пази, иначе ще те размажат преди да си се огледал. Затова и всички чужди компании бягат от България.
  • 8 арджентата

    20 0 Отговор
    Будалкат ни с ниска инфлация , високи заплати, висок стандарт на живот, ниска престъпност, ниска смъртност и др. лъжи, за се хвалят какво отлично Правителство си имаме, как е довело до разцвет България и народът... За финал си изберете най-цветущата псувня!
  • 9 какво наследство ни завещаха другарите

    3 10 Отговор
    КПСС,БКП...КПСС,БКП.....КПСС,БКП......
  • 10 Бай Ганя

    14 0 Отговор
    Ква икономика бря, износ млади работници, внос пари от работниците, е тва е икономиката на България, гледах клип два братя мангасари слепи карат с класа за 50бона , смукало яко телка раздава , а за тези които наистина са болни и имат нужда даже им намалят процентите, да може да се компенсира за мургавите , които смучат социала -телка крадат, измами ало мало . А ръста от евраци и паундите на децата и внуците ви от ЕС, които работят над 10 часа! Потъва държавата всеки ден да видим до кога, всяко нещо има край!
  • 11 Dancho

    8 0 Отговор
    Я напишете след колко години ще ги стигнем румънците.Преди 30 години бяха на светлинни години от нас.Сега е обратното.
  • 12 фактите

    1 0 Отговор
    икономика базирана на износ Не е реалната икономика.