Last news in Fakti

19 Февруари, 2019 22:00 2 369 15

Бързите кредити намаляха с 11%

  • кредити-
  • бнб-
  • левове

Много хора инвестират коледните бонуси в покупката на скъпи вещи за дома

Бързите кредити намаляха с 11% - 1

Отпуснатите заеми от дружествата, специализирани в кредитиране (т. н. бързи кредити), към края на декември 2018 г. са в размер на 2,446 млрд. лв. като за година намаляват с 11% (302,3 млн. лв.), обявиха от БНБ. Основната причина за това не е, че хората взимат по-малко заеми, а фактът че все по-често си осигуряват финансиране от банките. Лихвите по банковите заеми са значително по-ниски от тези по бързите кредити. Освен това банките облекчават условията си за отпускане на заеми, което позволява все повече граждани да си осигурят финансиране от тях. Част от намалението на бързите кредити се дължи и на нетните продажби на заеми, които за година са в размер на 92,4 млн. лв. Това най-често са проблемни заеми, които се продават на колекторски фирми, припомня в. „Труд“.

През последното тримесечие на 2018 г. обаче има ръст в бързите кредити с 0,5%, или с 12,6 млн. лв. Това се дължи на увеличение на отпуснатите суми от дружествата, специализирани в кредитиране, през декември. Традиционно в края на годината има ръст във взиманите от домакинствата заеми заради допълнителните разходи за купуване на коледни подаръци. Много хора инвестират коледните бонуси в покупката на скъпи вещи за дома като хладилник или голям телевизор, както и за ремонт в апартамента, а често за това им е необходимо и допълнително финансиране.

По отношение на срока преобладават бързите кредити над 5 години, които в края на декември са 1,073 млрд. лв. За година те се увеличават с 1,9% (19,9 млн. лв.). Делът на тези заеми в общия размер на бързите кредити нараства до 43,9%, при 38,3% година по-рано. Тези заеми не само са най-популярни, а и само при тях има ръст. В края на декември обемът на бързите кредити със срок от 1 до 5 години е 664 млн. лв., като за година те намаляват с 15,7% (123,8 млн.лв.). Заемите със срок до 1 година са 498,5 млн. лв. и в рамките на година намаляват с 11,8% (66,5 млн.лв.).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Mark Haynes Rukaisho

    23 0 Отговор
    Просто хората вече нямат пари Но в същото време след години разбраха колко подли са кредитите и решиха да не взимат вече
  • 2 Контрол

    6 1 Отговор
    Нямам два лева в народната банка.....
  • 3 Гост

    17 2 Отговор
    С две думи хората са затънали в заеми без значение бързи или от банките.Явно не успяха да се научат ,че като няма пари не се ходи на море и да се харчи рационално.
  • 4 Гост

    10 0 Отговор
    Знаете ли колко от тези кредити са на хора зависими от хазарта? Поне 90%, но никой в България няма смелост да повдигне тази тема. Имаше някакви безуспешни опити преди години и така си потънаха нещата.
  • 5 Гост

    0 1 Отговор
    Коментара от 22.27 ч. не е мой.

    Коментиран от #7

  • 6 Гост

    0 1 Отговор
    Коментара от 22.43 ч. не е мой.
  • 7 5555

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Коментара от 22.41 ч. твой ли е?
  • 8 666

    1 0 Отговор
    Аз коментирам коментара от 22:53 в 6:19

    Коментиран от #9

  • 9 7777

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "666":

    А аз въобще не желая да коментирам коментирането на коментара от 6:20.
  • 10 Дедо1

    0 0 Отговор
    Който не знае колко дни има у годината,да не улази у градината
  • 11 гост

    0 0 Отговор
    Няма никакво значение дали са бързи кредити или банка , вземеш ли пари от тях винаги ще гледат да ти го сложат. Ял съм го и при едните и при другите , от 10 години кредити не взимам. Като искам нещо да си купя спестявам и си го купувам.
  • 12 гого

    1 1 Отговор
    ИМАМ ЕДИН АВЕР ЗА 1 МЕСЕЦ ИЗТЕГЛИ 22 БЪРЗИ КРЕДИТА ОБЩО КЪМ 15 ХИЛ ЛВ КУПИ СИ ЕДНО АУДИ А6 8 ГОДИШНО И ПОКАЗА СРЕДЕН ПРЪСТ НА ВСИЧКИ ФИРМИ ,ПОСЛЕ ВСИЧКИ ГО ОСЪДИХА АУДИТО ГО ОТКРАДНАХА ,А АВЕРЧЕТО МУ ЗАПОРИРАХА ЗАПЛАТАТА И СЕГА ХОДИ КАТО ПРОСЯК ПО УЛИЦИТЕ КЪДЕТО И ДА ПОЧНЕ РАБОТА СЛЕДВА ЗАПОР ОТ ЧСИ А ДЪЛГОВЕТЕ МУ СА ВЕЧЕ КЪМ 50БОНА
  • 13 ИВАН

    1 0 Отговор
    Лихвата на бързите кредити е 120% на година,масово компаниите за бърз кредит ползват заеми от банките на много изгодни условия,около 2%на годишна база говорим за кредити от порядъка на 20-30милиона и ги завъртат печалбата е огромна ,вярно има и клиенти който не връщат и няма какво да им се направи но има и хора който плащат като ненормални ,я от страх да не разбере семейството им ,я от страх да не ги осъдят както много често се случва..
  • 14 луринас рузакис

    1 0 Отговор
    НЕ ВРЪЩАЙТЕ ПАРИ НА КРЕДИХЕЛП ВЧЕРА ОФИЦИАЛНО ФАЛИРАХА

    Коментиран от #15

  • 15 Любопитко

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "луринас рузакис":

    Повече информация имаш ли?