Last news in Fakti

2 Март, 2019 23:00 1 817 5

Полша – лидер в безконтактните плащания

  • полша-
  • плащания-
  • visa

Следващата граница са мобилните плащания

Полша – лидер в безконтактните плащания - 1
Снимка: Shutterstock.com

За мнозина от полските граждани, безконтактните разплащания, при които клиентът може да пазарува със своята карта, телефон или друго преносимо устройство, са се превърнали в неразделна част от тяхното пазарно поведение. Потребителите все по-често използват този метод както за по-големи покупки, така и за по-малките стоки в ежедневието. Безконтактните разплащания стават все по-популярни в целия свят и тази тенденция е особено видима в Полша и пазарите в Централна и Източна Европа, сред които Чехия, Словакия и Унгария. Всички тези страни са в челната шестица на глобалната класация за измерване на популярността на този начин на плащане. В същото време, според Европейската централна банка, Полша е сред страните с най-нисък брой измамнически трансакции в рамките SEPA (Single Euro Payments Area).1

„От много години Visa активно насърчава дигиталната търговия в Полша, включително безконтактните плащания. За осъществяване на това, работим в тясно сътрудничество с Cashless Poland Foundation (Фондация за безкасовите разплащания). Разработваме пилотни програми във Visa Innovation Incubator и провеждаме кампании за повишаване на осведомеността и насърчаване на потребителите да използват безконтактни разплащания. Очаква се Полша да бъде първата държава в света, където безконтактното разплащане ще се извършва във всички сфери на търговията, които приемат трансакции с карти Visa“, каза Якуб Кивиор, генерален мениджър на Visa за Полша и Унгария.

Фондация Cashless Poland и нейният съосновател Visa подкрепят развитието на мрежата за безконтактни плащания в Полша. В рамките на тази програма, търговските обекти ще могат да инсталират безплатно терминали и няма да плащат разходи за обработка на безкасови разплащания за една година.2 Едновременно с това фондацията се ангажира с широки информационни кампании, насочени към бизнеса и картодържателите. Visa участва в програмата, като допринася със своя опит и финансова подкрепа. Данните от проучване, проведено във Visa Innovation Incubator, Варшава, показват пречките пред приемането на терминали от микропредприятията. Това помогна на фондацията да оформи маркетинговата си стратегия за проекта.

Освен това, Visa разработи и внедри уникална европейска програма, наречена „You Can Pay Everywhere with Visa Card“ („Можеш да плащаш навсякъде с карта Visa“), която беше адресирана до всички потребители на полския пазар. Между 2010-2015 г. инициативата доведе до удвояване на броя на POS терминалите в Полша. В резултат на това повече търговски обекти в страната предлагат безкасови разплащания, включително и безконтактни. Все по-голям брой потребители не могат да си представят ежедневието, без да извършват безконтактни плащания за своите стоки или услуги.

Проучване на дигиталните разплащания през 2017 г.3, поръчано от Visa, показва, че 86% от полските потребители са извършвали безконтактно плащане поне веднъж (това е увеличение с 5% за последните 12 месеца). Важен факт е, че безконтактните разплащания проправиха път за мобилните. Според изследването близо 90% от тези, които са направили поне едно безкасово плащане, ще използват своите смартфони за разплащания, в близките три години.

„Безконтактните разплащания представиха на поляците новите иновативни начини за плащане. Следващата граница са мобилните плащания, които вече набират скорост, каза Якуб Кивиор. Visa работи неуморно, за да осигури бързи, удобни и сигурни дигитални разплащания, навсякъде където потребителите искат да се разплащат. Токенизацията е ключов фактор, който позволява лесен, широк и сигурен достъп до усъвършенствани платежни решения – както вече съществуващи на пазара, така и такива, които ще се появят в бъдеще“, добави Якуб Кивиор.

Visa работи с местните власти в Полша за насърчаване на безкасовите трансакции в полските градове. Заедно, те успяват да заменят традиционните билети за обществен транспорт с цифрови разплащания, включително „интелигентни разплащания“, основани на иновативни, икономически ефективни и екологични решения. Вместо да купуват хартиени билети, пътниците могат да заплатят за пътуването си с безконтактна карта или смартфон на терминал или валидатор, инсталирани в градския транспорт. Усъвършенстваните безкасови разплащателни системи за обществен транспорт са въведени във Вроцлав и Бидгошч, а в Гданск и Лодз е започнала работата по пилотните проекти.

Предложенията от Visa Innovation Incubator във Варшава за интегрирани плащания в обществения транспорт включват и зоните за платен паркинг. Концепцията за следващото поколение дигитални разплащания в обществения транспорт се основава изцяло на мобилни решения и ценообразуване при плащане и ще бъде тествано от тази година в Лодз. Краков, от своя страна, ще бъде своеобразен изпитателен пункт за приложения за паркиране, които позволяват плащане с карти с точно отчитане на времето за престой.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЗигЗаг

    4 0 Отговор
    почти сигурен съм, че Япония или Китай е лидер по безконтактни плащания. Дори и в най-малкото магазинче или сергия на улицата може да плащаш безконтактно.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 БЪДЕЩЕТО

    3 7 Отговор
    ТОВА Е ИСТИНАТА. ВСИЧКИ В БГ. ТРЯБВА ДА МИНИМ НА ПЛАЩАНЕ С КАРТА. ПРЕСТЪПНОСТТА ЩЕ ПАДНЕ НА 0 КОНТРАБАНДА НЯМА ДА ИМА ,КАТО НЯМА КЕШ. НЯМА СЕ УКРИВАТ ДАНЪЦИ.ДЪРЖАВАТА ЩЕ СЕ ИСТРЕЛЯ В КОСМОСА. КОРУПЦИЯ НЯМА ДА ИМА. МИСЛЕТЕ В ТАЗИ ПОСОКА ВЕЧЕ СМЕ 2019 НЕКА ДА ВЪРВИМ НАПРЕД. ТУК НАЙСТИНА ЩЕ СТАНЕ РАЯ НА ЗЕМЯТА. САМО НАПРЕД НАРОДЕ.

    Коментиран от #5

  • 5 Пророк

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "БЪДЕЩЕТО":

    Пътя към Ада е постлан с добри намерения!

    Тоест в случая,това е пътя към чипирането на хората...!