Last news in Fakti

8 Март, 2019 14:07 1 713 7

Лукс хотели осигуряват служителите си на нереално ниски доходи

  • хотел-
  • служители-
  • осигуровки-
  • курорти

Официално средните заплати са 764 лв. на месец

Лукс хотели осигуряват служителите си на нереално ниски доходи - 1
Снимка: Shutterstock

Хотели 4 и 5 звезди в Банско, Пампорово и Боровец осигуряват персонала си средно на 764 лв. месечно. Това е с близо 200 лв. по-малко от средния осигурителен доход за страната и значително по-ниско от обичайните възнаграждения в бранша. Във Велинград в същата категория хотели осигурителният доход е 540 лв., което е дори под минималния осигурителен доход, съобщават от НАП.

Местата за настаняване в зимните курорти и Велинград ще бъдат подложени на т.нар. открито наблюдение, проверки и ревизии. Откритото наблюдение представлява явно присъствие на инспектори на НАП в търговския обект в продължение на седмици, като се следят оборотите и отчитането им на касовите апарати, работното време и заетостта на персонала. Ако бъдат открити значителни разлики в осигуряването на персонала в даден обект спрямо подобни такива на същата територия, е възможно извършването на ревизия, при която осигурителните вноски могат да бъдат определени по аналогия, допълват от НАП.

„Налице е пряка връзка между укриването на обороти и т.нар. „заплата в плик“. Неиздаването на касови бележки формира приходи, от които в последствие се изплащат необложени възнаграждения. Проверките, които започваме в хотелите целят да пресекат тази практика“, каза директорът на „Фискален контрол“ в НАП Спас Шишков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НАПовци

    13 0 Отговор
    А кой ще наблюдава наблюдаващите, че нещо не им вярваме много?
  • 2 Отегчен

    14 0 Отговор
    Вие сякаш разкрихте най-голямата тайна....че това е всеизвестен факт. Въпроса е тъпите бокл*учиви управляващи могат ли да се справят с това?
  • 3 Клюкар

    5 0 Отговор
    Те всичките тези хотели са нови,отворили са преди няколко месеца. Затова сега почват да ги проверяват,не за друго.
  • 4 Перър

    10 0 Отговор
    Голяма изненада.... Цялата страна е така
  • 5 Nik

    9 0 Отговор
    Това е реалната СРЕДНА заплата в бранша и сигурно над 50% от слугите са под нея.
  • 6 гост

    2 3 Отговор
    Повечето ми познати са осигурявани от работодателите на минимална заплата, макар че реалната им месечна заплата е 1500лв получена в плик. Или те визмат например повече от мен, поради ниските си документирани доходи получават и социалните придобивки като детски и други надбавки.
  • 7 321

    6 5 Отговор
    Че, това е доста прилично. Близо 800 лева средно. Все пак това е ниско квалифициран персонал - чистачки,рецепционистки, сервитьори, готвачи, миячи и други. Освен това, част от тези вземат и бакшиши, при някои по-големи от заплатите. Обикновено им осигуряват и нощувка+храна, които струват още поне 4-500 лева.