8 Март, 2019 19:50 1 114 2

Предлагат Радослав Миленков за подуправител на БНБ

  • радослав миленков-
  • бнб-
  • управител

Процедурата по избора на нов подуправител ще е със съкратени срокове

Предлагат Радослав Миленков за подуправител на БНБ - 1
Снимка: БГНЕС

Депутатите гласуваха процедурните правила за избор на подуправител, отговарящ за управление "Банков надзор", който да замени подалия оставка от този пост Димитър Костов.

Ден по-рано председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова поясни, че процедурата по избор на нов подуправител ще е със съкратени срокове.

След като управителят на БНБ внесе в Народното събрание своята номинация за подуправител парламентарната комисия ще изчака 8 дни от дата на внасяне, през които всички желаещи ще могат да се запознаят с кандидатурата и да отправят своите въпроси към кандидата.

По време на заседание на комисията вчера Менда Стоянова обяви, че новият подуправител ще довърши мандата на стария.

В наредбата обаче сега не пише, че при предсрочно освобождаване на някой от членовете на Управителния съвет на БНБ, заместникът му довършва мандата.

Такъв текст е имало до 2015 г., но той е отменен с решение на Народното събрание.

Димитър Костов бе избран за подуправител, отговарящ за Банков надзор, на 29 юли 2015 г. и неговият мандат изтича на 25 юли 2021 г.

Според "Действащата разпоредба на чл. 14, ал. 2 от Закона за Българската народна банка предвижда при предсрочно прекратяване правомощията на член на Управителния съвет на Българската народна банка на негово място да се избира, съответно назначава друго лице, за остатъка от мандата. При приемане на предложеното изменение за отмяна на чл. 14, ал. 2 от Закона за Българската народна банка, при всички случаи членовете на Управителния съвет на Българската народна банка ще бъдат избирани с мандат от шест години, каквото е общото правило на чл. 12, ал. 4 от Закона за Българската народна банка.

С отмяната на ал. 2 от чл. 14 на Закона за БНБ още през 2015-а е отпаднало правилото за довършване на мандата на освободен предсрочно член на УС нас БНБ.

При това положение заместникът на Димитър Костов ще бъде избран за нов шестгодишен мандат. Това е Радослав Миленков, чийто мандат като председател на УС на Фонда за гарантиране на влоговете в банките изтича, припомня news.bg.

От месец ноември 2014 г. досега Радослав Миленков е председател на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). В рамките на своя мандат като председател на ФГВБ той поддържа добро сътрудничество с Българската народна банка, Министерството на финансите, банковата общност в страната и с други национални и международни институции.

Радослав Миленков е магистър по финанси. Завършил е Университета за национално и световно стопанство с отличие, владее английски език и не членува в политически партии".

Петгодишният мандат на заместник-председателя на Фонда Нели Кордовска обаче вече е изтекъл и БНБ, която посочва лицето, заемащо тази позиция, или трябва да я преизбере, или да назначи неин заместник. Министерският съвет пък трябва да излъчи заместник на Радослав Миленков, ако той стане подуправител на БНБ на мястото на Димитър Костов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АзсъмБългария

    2 0 Отговор
    И питам.Къде са ни парите?
  • 2 гост

    0 0 Отговор
    Рисково е предложението преди да се изясни окончателно ситуацията около КТБ.