24 Март, 2019 20:49 2 880 11

Как българска компания изстреля совалка в космоса

  • касов апарат-
  • зит

Касовите ѝ апарати завладяват пазари

Как българска компания изстреля совалка в космоса - 1

Как една българска компания задържа световно ниво и лидерство на пазара над 50 години, устоявайки на смяна на системи, политически, икономически и обществени трусове? Едни от малкото, които знаят верния отговор, са специалистите от фирма ЗИТ. Историята на родната фирма е достойна за холивудски хит за високите технологии и големите мечти и амбиции, довели до първия произведен в страната ни компютър, изстрелването на космическа совалка и създаването на едни от най-успешните и продпочетани от малкия и средния бизнес касови апарати.

Ето няколко „кадъра” от над 50-годишната история на успеха на фирма ЗИТ:

Днешният най-амбициозен играч на пазара на фискални устройства „ЗИТ Интернешънал“ е създадена през 1967 г. като българско-японско съвместно дружество под наименованието „Завод за изчислителна техника“. Компанията бързо се превръща в едно от водещите предприятия за съвременна изчислителна техника и е първият български производител на компютри.

Продукцията на ЗИТ е била позната и предпочитана в много страни по света - Германия, Китай, Либия, Финландия, Индия, Полша, Куба, Чехия, Унгария и др.

Невероятно, но факт – българската фирма има участие дори в изстрелването на руската космическа совалка „Буран”! Тя се управлява от матричния процесор ЕС 1037 - производство на ЗИТ-София.

По-късно от тази технология се заинтересуват и американците – през 1990 г. директорът на ЗИТ отива с матричния процесор във фирма на НАСА – FPS, които били готови да ни дадат пазара си в Европа, но с гаранция от страна на правителството, че машините няма да ходят в СССР.

Тогавашните ни управляващи за жалост не се престрашават на този ход, но пък се ражда първото българо-американско дружество „ЗИТ – Пертек“ за лентови устройства.

Първата изчислителна машина също е дело на ЗИТ по официален лиценз на Фуджицу с името ЗИТ 151. Тя е създадена под ръководството на родоначалника на българската ИТ Иван Попов. С инициатива и средства на ЗИТ се „ражда“ и елитния техникум „Джон Атанасов“, който е фабрика за висококвалифицирани кадри за електронната и техническата индустрия и до ден-днешен.

През 1997 г. Завода за изчислителна техника се преобразува в акционерно дружество, а от 2000г. е 100% частна компания. По това време фирмата разширява бизнеса си, като стартира производството и на фискални касови апарати. Те са с модерен дизайн и електроника, базирана на процесори на Intel и принтери Citizen или Epson.

Комбинацията от високa производителност, издръжливост и малък размер на касовите апарати са запазена марка на ЗИТ и до днес, което ги прави сред най-предпочитаните устройства не само на българския, а и на австрийския, чешкия, румънския, македонския, гръцкия, етиопския, кенийския и др. пазари.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ....

    16 3 Отговор
    Скрита реклама на Нескафе...
  • 2 Цв цв

    15 1 Отговор
    Ей сега ще ги проверя.... искам да имам совалка

    Коментиран от #3

  • 3 Бачо Киро

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "Цв цв":

    Крилата се продавали отделно от елката, да не забравиш да ги споменеш.
  • 4 един

    28 1 Отговор
    Тези ги е изстрелял в космоса не друг, а българският бизнес- чрез непрекъснатата промяна на закони и наредби, изискващи все купуването на нови и нови касови апарати.... КОЖОДЕРИ АЛЧНИ, подкрепяни от данъчната политика на правителството. И всичките тези пари все пак накрая идват от крайният поотребител. Да ви е честито.

    Коментиран от #6

  • 5 Ernesto Guevara

    8 1 Отговор
    Минутки за реклама?
  • 6 Бачо Киро

    7 4 Отговор

    До коментар #4 от "един":

    Еее, ти сега гладни ли искаш да ходят? Ми как иначе да бият разни изостанали японски и тн фирми? Касио примерно една совалка не са изстреляли, на тях ли да помагат 😂😂😂
  • 7 Жечко

    6 5 Отговор
    ЕХООО ДРУГАРИТЕ ОТ ФАКТИ.БГ АМА НАПИШЕТЕ ЧЕ ТОВА СЕ Е СЛУЧИЛО ПО ВРЕМЕТО НА ГАДНИЯ СОЦИАЛИЗЪМ ДЕТО СЕГА ГРОБАРИТЕ КАЗВАТ ЧЕ БИЛО УЖАСНО ТОГАВА ДА СЕ ЖИВЕЕ! ИНАЧЕ НЯМА ДА СТЕ ФАКТИ, АМИ ПО-ТОЧНО ДА ВИ СЕ КАЗВА СПЕСТЯВАМЕ ИСТИНИТЕ.БГ! ПО ТОГАВАШНО ВРЕМЕ СЕ ОТДЕЛЯХА ОГРОМНИ СРЕДСТВА НЕ САМО В НАУКАТА И ТЕХНОЛОГИИТЕ НО И В ОБРАЗОВАНИЕТО! САМО КАТО СИ НАПРАВЯ СМЕТКАТА ЧЕ ПРЕЗ 1985 -1989Г. В ТЕХНИКУМА НИ ИМАШЕ 4 ЗАЛИ ОБОРУДВАНЕ С ПРАВЕЦ 82 , 8М И С ПРАВЕЦ 16, А ДРУГИТЕ СОЦ СТРАНИ ЕДВАМ МОЖЕХА ДА СЕ ПОХВАЛЯТ С 1 ЗАЛА ЗА ЦЯЛОТО ИМ УЧИЛИЩЕ! ИЗДАВАХА СЕ СПИСАНИЯ ТЕХНИЧЕСКИ И ЗА КОМПЮТРИ! СЕГА Е ПЪЛНА ПОМИЯ ДЕМОКРАЦИЯ=РАЗГРАБВАНЕ И УНИЩОЖЕНИЕ!!
  • 8 Цецо

    5 0 Отговор
    "През 1997 г. Завода за изчислителна техника се преобразува в акционерно дружество, а от 2000г. е 100% частна компания..." - чия собственост е сега, ако мога да попитам?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.