Last news in Fakti

8 Април, 2019 23:32 2 535 3

Колекторите събират по-малко бързи кредити

  • заем-
  • събиране-
  • данъци

Около 50% е спадът в броя на възложените случаи за събиране на необслужвани дългове, или общо 1,22 милиона случаи на некоректни длъжници през миналата година

Колекторите събират по-малко бързи кредити - 1

Колекторските агенции събират все по-малко необслужени бързи кредити. Делът им от 30% през 2017 г. намалява до 19% през 2018 г., съобщиха от Асоциация на колекторските агенции в България (АКАБГ). Въпреки че през 2018 г. агенциите отчитат спад на възложените обеми дългове, това се дължи не на по-малко задлъжняване, а на факта, че фирмите за бързи кредити вече се обръщат към колекторите много по-бързо и продават задълженията си на по-ранен етап, вместо сами да ги събират, пише в. „Труд“.

Около 50% е спадът в броя на възложените случаи за събиране на необслужвани дългове, или общо 1,22 милиона случаи на некоректни длъжници през миналата година.

51 % от задълженията са към банки, 19% към фирмите за бързи кредити, 15% към телекоми. Дял от 9% имат застрахователните дружества, 2% са лизингите и само 1% комуналните услуги - ток, вода и топлофикация.

От асоциацията уточняват, че най-трудни са клиентите, които нито искат, нито могат да плащат кредитите си. Това са клиенти, които отказват да вдигат телефона на колекторските фирми, както и да се срещнат с тях, за да обсъдят възможностите за погасяване на задълженията. Най-често у нас се взимат кредити за спешна нужда -ремонт на жилище или кола или така наречените целеви кредити - стоки на изплащане. Като по-необмислени решения за теглене на кредити експерти от асоциацията споменаха покупката на най-новия модел смартфон на пазара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Готина

    2 0 Отговор
    Зелена стотачка.
  • 2 Гост

    6 0 Отговор
    Гадни лихвари
  • 3 Кредитния милионер

    1 0 Отговор
    Докато има балами, ще има и тарикати.