9 Май, 2019 16:31 1 696 10

КНСБ: €450 минимална заплата през 2022 г.

  • кнсб-
  • заплата-
  • доходи

Близо 500 000 от работещите българи получават минимална заплата

450 евро да стигне минималната работна заплата у нас след 3 години. Това поиска президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Средната заплата трябва да достигне с ръст до 1000 евро. Заплатите трябва да растат между 12-15% годишно, настоя още той.

Най-високите заплати продължават да са в сектора на информационните технологии, където средната заплата е 3567 лева.

3181 лева е заплата на работещите във въздушния транспорт. 681 лева е средното възнаграждение в ресторантьорския бранш.

Малко повече от 641 лева вземат охранителите. Близо 500 000 от работещите българи получават минимална заплата.

610 лева е издръжката на един човек през миналата година. Затова и КНСБ иска адекватна държавна политика.

Проблемът със силната регионална диференциация в заетостта и заплащането на труда остава нерешен. Той се обуславя от липсата на инвестиции, ниския размер на трудовите възнаграждения и големият обхват на нископлатени работници в някои от областите, отбелязват от КНСБ.

Така средната заплата във Видин е 746 лв., докато във София е два пъти по-висока - 1536 лв. Средната нетна работна заплата у нас е два пъти по-ниска от страните в старите държави членки на ЕС - Италия, Ирландия, Великобритания и Германия, припомня news.bg.

Възнагражденията у нас са по-ниски с 1.2-1.7 пъти от тези в Латвия, Литва, Естония, Словакия, Чехия, Унгария и Полша.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Първи Държавен Синдикат

    30 0 Отговор
    Ееее не се уморихте от обещания,твърде вероятно до тогава тока,водата и храната да станат 500€ на месец.

    Коментиран от #2

  • 2 АУДИттрс420

    21 0 Отговор

    До коментар #1 от "Първи Държавен Синдикат":

    Със сигурност ще стане така. имайки предвид % на инфлация от началото на годината.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Коментар📝

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "767":

    ЗАЩОТО СА КУПЕНИ.ОСТАВКА НА ЦЯЛОТО КНСБ И ПОДКРЕПА
  • 5 Това са

    14 0 Отговор
    Празни обещания. Дори веднага да я направят толкова, пак няма да е достатъчна при наще изравнени цени на стоки, втория най скъп ток в ЕС, скъпа вода и т.н.
  • 6 Философ

    4 1 Отговор
    Нямам търпение да взимам 450 евра!
  • 7 Батман Боко

    8 0 Отговор
    Има ли синдикати в България?
    Предател СИНДИКАЛИСТ,е свил пари от КТБ,Бай Андро Върбанов-Копчето,бил е в КТ"Подкрепа",а след това преминава в КНСБ,лицемер,по негова вина са уволнявани работници,ето такива синдикалисти има в България.И такива ще ми говорят за права и защита на работника,политически обвързани,винаги са били такива.Е,има ли СИНДИКАТИ в България,гнусни предатели като тоя има,но честни и почтени синдикалисти,има ли? НАРОДЕ????Докога празни обещания и политически пазарлъци,ДОКОГА,НАРОДЕ????
  • 8 Uflat

    3 0 Отговор
    Лъже пак . Охранителите масово са на основна заплата. Този бранш съществува и облагодетелствува бивши ченгета,военни и настоящи мутри политици олигарси благодарение на ранно пенсионираните служители на МВР и военни с високи пенсии. За това и те се съгласяват да работят допълнително за незнайни часове нямащи нищо общо с ведомостите и графици подписани от секретарката на шефа. Продължава и масово да се заплаща на хора за пазачи по села и малки градчета примерно в селските кооперации . Я ги водят въобще , я не ,защото са отново пенсионери. От там и качеството за което много спомага и критерия за вземане на обществен обект по общински поръчки " Най-ниска цена " . На всякъде в тях са описани примерно 8 човека охрана и цената е на ръба на заплатата и не покрива даже дрехите които носят . Реално са трима и охрана може да не видите или има само при празнични дни когато има хора. И тези поръчки са за приближени хора помагали в избори на кметовете . Всичко е менте в този бранш и ако не са пенсиите не знам какво ще правят великите охранители. Ще вадят на работа може би дечурлигата от фитнес залите ,ама те искат пари.
  • 9 Borislav Popov

    1 1 Отговор
    В момента минималката във велика Русия е 150 еврорубли, а за 2022 г Пути е обещал 300 !! Слава Русии, вперьод товарищи !!
  • 10 Истината

    4 0 Отговор
    Докато има капитализъм ще има и мизерия